fbpx

„Capodopere ale muzicii de cameră” – concert organizat de Institutul Italian de Cultură

Institutul Italian de Cultură din București, în colaborare cu Filarmonica George Enescu din București, cu sprijinul Accademia dei Cameristi, prezintă în data de 20 martie 2024, la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, concertul „Capodopere ale muzicii de cameră”.

Concertul  „Capodopere ale muzicii de cameră” este susținut de trio-ul format din Christian Sebastianutto – vioară, Nigel Thean – violoncel și Emanuele Torquati – pian.

În program:

FERRUCCIO BUSONI – Andante cu Variațiuni și Scherzo op. 18a

Reclame

FRANZ SCHUBERT – Trio in mi bemol major D 929 

allegro – andante con moto – scherzando allegro moderato, trio – allegro moderato

Programul începe cu un fragment rar interpretat, Andante con Variazioni e Scherzo op. 18a de Ferruccio Busoni, compozitor născut în Italia, dar cu multiple experiențe internaționale, de la a cărui moarte se împlinesc 100 de ani. Este un fragment muzical cu o construcție rafinată care reflectă concepția estetică a unui compozitor ce și-a dedicat întreaga viață promovării reînnoirii vieții muzicale italiene.

Reclame

Trio in mi bemol major de Schubert este o operă amplă și solidă și, în ciuda evoluției imprevizibile dictate aparent doar de fantezie, este construită foarte atent, cu o evidentă căutare a unității între cele patru momente prin aluzii tematice foarte precise. Cu sensibilitatea sa deosebită, Schumann punea în lumină mai ales energia și dramatismul: “Prima mișcare vibrează cu o furoare reprimată și cu o nostalgie pasională (…) Partea de Adagio este pătrunsă de un suflu care trădează la final o angoasă profundă (…) Rezumând, Trio în Mi bemol major este activ, viril, dramatic”. Ca și în Trio D 898, compoziția geamănă, în acest fragment muzical Schubert a atins o fuziune perfectă între cele două fețe diferite ale muzicii de cameră cu pian din Viena de pe vremea restaurației: pe de-o parte muzica sclipitoare de divertisment și, pe de altă parte, cea mai pură muzică de cameră pentru cei care nu au uitat lecțiile date de Haydn, Mozart și Beethoven. Dar spumosul spirit monden vienez este retrăit de Schubert ca un ecou al unui Eden îndepărtat și devine obiectul unei nostalgice “căutări a timpului pierdut”.

La prestigiul seratei contribuie prezența pianistului Emanuele Torquati, a cărui carieră este demnă de admirație prin varietatea repertoriului abordat. Alături de el interpretează italianul Christian Sebastianutto și malaezul Nigel Thean, tinere talente ale căror CV-uri sunt pline de premii și recunoașteri, cu studii în cadrul unor prestigioase universități europene și cu cariere destinate succesului.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame