fbpx

Musica Barcensis 2023 ajunge la Feldioara

Festivalul Musica Barcensis organizează, în fiecare duminică, în cele 7 săptămâni de vară, concerte în biserici fortificate sau biserici evanghelice din Țara Bârsei. În această dumninică, The Romanian Flute Ensemble (o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină) va concerta în Cetatea Feldioara.

Festivalul Musica Barcensis 2023, manifestare tradițională sub forma unei excursii muzicale itinerante, în cadrul căreia se organizează o serie de concerte în Bisericile Fortificate din Ţara Bârsei, continuă până la începutul lunii septembrie.

Ediția a XIV-a a festivalului, începută pe 24 iunie, continuă până pe data de 3 septembrie 2023. În cadrul manifestării au loc concerte în fiecare duminică, în cele 7 săptămâni de vară, în biserici fortificate sau biserici evanghelice – monument din Țara Bârsei. După tradiționalul debut care a constat într-o excursie muzicală itinerantă, intitulată „Orgi din Miercurea Ciuc și împrejurimi”, moderată de muzicienii Ursula și Kurt Philippi, urmează ca, pe 13 august, The Romanian Flute Ensemble să concerteze în Cetatea Feldioara. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Romanian Flute Ensemble, fondat la inițiativa profesorului și solistului Matei Ioachimescu, este un ansamblu cu o componență care variază de la 4 la 8 tineri flautiști, într-o formulă instrumentală inedită: o mini orchestră formată din toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină. Membrii Romanian Flute Ensemble, Tabea Bebeșelea, Bella Moisa, Alexandra Mahu, Romina Onișor, Miriam Tohătan și Bogdan Preda sunt studenți ai Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara și reprezintă noul val românesc de flautiști de excepție, aliniați la standarde de interpretare și de gândire vest-europene. Romanian Flute Ensemble a reușit într-un timp foarte scurt să trezească atenția publicului din România și din străinătate, prin nivelul artistic înalt și entuziasmul contagios cu care prezintă programe diverse, de la muzica barocului la prime audiții ale muzicii timpului nostru. În anul 2023, Romanian Flute Ensemble a prezentat cu succes primul turneu național intitulat “inSuflu”, alături de flautistul Matei Ioachimescu, în 8 orașe din România.

Reclame

Flautistul Matei Ioachimescu susține  o  activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru proiecte cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții și burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene importante precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste  două  instrumente. În postura de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Electric, Romanian Rhapsody și La Vida Loca – proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în Martie 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Pentru  activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute,  i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame