fbpx

Premiu la Festivalul de Film Astra pentru un film despre romii cortorari

S-a încheiat Festivalul de Film Astra și câștigătorul la Secțiunea România a fost desemnat filmul ”Pocalul. Despre fii și fiice”, de Cătălina Tesăr și Dana Bunescu.

Filmul are 85 de minute și expune pentru prima dată în cinema universul fascinant al romilor cortorari care, asemeni aristocrației europene, încheie și desfac alianțe matrimoniale în funcție de neam și avere. Familiile negociază zestrea fetei și evaluează moștenirea mirelui atunci când încheie alianțe. Aceste alianțe gravitează în jurul unor blazoane familiale, pocale de argint aurit transmise din tată în fiu. Presiunea este cu atât mai mare cu cât finalizarea alianței e condiționată de nașterea unui băiat.

Documentarul surprinde nu doar tradiția și cultura cortorarilor, dar urmărește îndeaproape un cuplu tânăr în încercarea de a avea un fiu și atmosfera, discuțiile și emoțiile din familia extinsă legate de sexul copilului nenăscut, soarta moștenirii și implicit a lor. (Sursa)

Oficial, premiul a fost acordat „pentru virtuozitatea stilistică, amploarea cercetării și profunzimea efortului antropologic. Pentru realizarea unei punți de înțelegere între culturi, deschizând spre o lume care adeseori rămâne ferecată în spatele locurilor comune. Pentru capacitatea de a crea o poveste dramatică și emoționantă despre familie și condiția femeii. Pentru explorarea valorilor unei culturi prinse între modernitate și tradiție”.

Înainte de film, a cântat Taraf de Caliu, ca să intre publicul în atmosferă. La finalul filmului, spectatorii au rămas mai bine de o oră la discuții cu cele două autoare și cu Nina, protagonista, venită cu fiul și nepotul ei.

Reclame

Iată niște declarații – sursa.

Nina, protagonista filmului:

„Nu m-am simțit actriță, m-am purtat normal, pentru că o considerăm pe Cătălina membru al familiei și ne-am obișnuit să ne filmeze. Vreau ca oamenii să vadă cum suntem, să ne înțeleagă și mi-ar plăcea să știu părerea lor despre noi”.

Regizoarea Cătălina Tesăr:

Reclame

„Îmi doresc de la acest film ca, după vizionare, publicul să-i îndrăgească la fel de mult ca mine”.

Csilla Kato, directorul artistic al festivalului:

„Filmul, care a pornit de la întrebarea „Oare ce drame ascund fustele colorate ale cortorărițelor?”, arată pentru prima dată pe ecran viața cotidiană și frământările dramatice din interiorul comunității de cortorari pe ecran. Să scoți la suprafață lucruri nemaivăzute, cu care dezlegi noduri de necunoaștere și neînțelegere în societate…, asta înseamnă adevăratul act de cultură. Acest film nu ar fi existat daca nu exista Astra Film Festival. Este un moment de sărbătoare pentru noi toți!”.

Cătălina Tesăr are un doctorat în antropologie la Londra, pe tema romilor cortorari, și a lucrat 17 ani ca să documenteze subiectul. Vasile Ernu i-a luat un interviu pentru Libertatea pe care îl puteți citi aici. Două fragmente din interviu:

„L-am prezentat la o conferință cu presa și a scris parcă tot Libertatea despre el. Știi care a fost reacția cortorarilor care l-au citit? „Ai înțeles foarte bine cum stă treaba la noi”. Ăsta e genul de validare care contează cel mai mult.”

„Pe lângă reacțiile astea venite de la cortorari care îți validează munca, pentru mine important este ca cei care intră în contact cu lumea cortorarilor prin intermediul scrierilor, expoziției, sau, mai nou, al filmului, să înțeleagă fără să judece modul lor de a fi.”

În cadrul festivalului a mai fost vernisată și expoziția „Tokmeala – îți dau noră, îți dau avere”, care reface un interior de casă de cortorari, cu haine din zestrea fetelor, fotografii și filmări realizate de-a lungul anilor la comunitatea de cortorari care a făcut subiectul filmului (curatori Cosmin Manolache și Lila Passima, film Dana Bunescu, fotograf Eric Roset, antropolog Cătălina Tesăr). Site-ul expoziției este aici.

Festivalul de Film Astra, desfășurat între 9-16 octombrie la Sibiu, a ajuns anul ăsta la ediția a XXIX-a. Lansat în 1993 ca proiect inovator, este astăzi unul dintre cele mai importante evenimente dedicate cinemaului de non-ficțiune și a fost inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame