Astăzi este Revelionul pentru cei care urmează calendarul vechi, sau ritul vechi. Ruşii lipoveni, sârbii şi o parte din români sărbătoresc astăzi, 13 ianuarie, trecerea în noul an.
Expresia stil vechi sau rit vechi se referă la calendarul iulian, care era urmat de toate ţările în perioada Evului Mediu. Calendarul pe stil vechi a rămas în uz în unele țări până în secolul al XX-lea și mai este folosit încă de câteva biserici naționale ortodoxe.
România a adoptat oficial stilul nou, calendarul gregorian, în 1919. De atunci încoace, calendarul nou merge înainte, pe când cel vechi rămâne în urmă cu 3 zile la fiecare 400 de ani. De aici apare diferența de 13 zile la care s-a ajuns între cele două calendare.
Calendarul gregorian de la 1582 a fost adoptat imediat de mai toată lumea catolică. Ţările protestante l-a preluat şi ele mai târziu, însă ţările ortodoxe, din raţiuni dogmatice, l-au evitat complet. La începutul secolului XX, odată cu Unirea Principatelor, s-a simţit însă necesitatea combinării celor două calendare. Cei mai afectaţi erau comercianţii care făceau schimburi cu străinătatea şi trebuiau să respecte patru scadenţe pe lună. Instituţiile erau şi ele obligate prin forţa lucrurilor să realizeze statistici şi rapoarte pe baza noului calendar şi astfel au fost primele care l-au adoptat.
Biserica Ortodoxă Română însă a adoptat de-abia peste cinci ani acest calendar, în urma conferinţei pan-ortodoxe de la Constantinopol din 1923. În urma acestei conferinţe Biserica Ortodoxă a fost scindată în două: Biserica Ortodoxă Greacă, Română, Bulgară, Patriarhia Constantinopolului, a Alexandriei şi mai târziu a Antiohiei au adoptat noul calendar gregorian, iar Biserica Ortodoxă Rusă, Sârbă şi părţi din Biserica Ortodoxă Greacă, Bulgară şi Română, Sf. Munte Athos şi Patriarhia Ierusalimului au păstrat până astăzi vechiul calendar iulian.
Biserica Ortodoxă de Stil Vechi
Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România a luat ființă în anul 1924, când Biserica Ortodoxă Română a introdus calendarul gregorian, fapt care a determinat un grup de preoți și credincioși să serbeze în continuare sărbătorile după vechiul calendar (iulian), astfel luând naștere mișcarea "stilistă" în rândul românilor.
Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România are o mitropolie autonomă cu sediul la Slătioara în comuna Râșca, județul Suceava. În anul 1992 erau înregistrați circa 32.000 de credincioși ortodocși de stil vechi (din București și dintr-o parte a Moldovei). În anul 2010 erau înregistrați circa 500.000 de credincioși ortodocși de stil vechi (din București și dintr-o parte a Moldovei).
Conform unei alte estimări, în anul 2007 în România trăiau peste un milion de adepți ai bisericii ortodoxe de stil vechi, îndeosebi ruși lipoveni, armeni și sârbi.
În anul 2008 în România existau 130 de biserici, schituri și mănăstiri pe stil vechi.
Imaginile sunt realizate de Cristian Şuţu (www.sutu.ro)
Imagini: Datini de iarnă pe Rit Vechi în Râșca, Suceava