Ćevapčići, un kebab în haine de Balcani

Cu greu întâlneşti în lume un spaţiu mai creativ şi mai savuros decât cel culinar balcanic. Odată ajunse aici, mâncărurile se transformă şi capătă un gust şi o savoare aparte. Fără a mai pune la socoteală că se sunt făcute cu dichisuri diferite în fiecare ţară din acest spaţiu european unic.

Cu greu întâlneşti în lume un spaţiu mai creativ şi mai savuros decât cel culinar balcanic. Odată ajunse aici, mâncărurile se transformă şi capătă un gust şi o savoare aparte. Fără a mai pune la socoteală că se sunt făcute cu dichisuri diferite în fiecare ţară din acest spaţiu european unic.

Nici kebabul arab nu a scăpat de miraculoasele transformări şi a ajuns să fie condimentat şi denumit în cele mai felurite moduri. Îl găsim în ţările fostei Iugoslavii ca ćevapčići (în Bosnia Herţegovina a ajuns la loc de cinste, de mâncare naţională), în Albania, Bulgaria sau România.  La noi unii îi mai zic şi „mic”, deşi adepţii micilor susţin că aceştia au sosit pe filiera turcească.

Oriunde şi sub orice denumire îl veţi găsi, cevapci este absolut savoros şi poate fi servit cu pâine proaspătă, cartofi prăjiţi şi diferite condimente, sosuri şi legume. Puteţi pune peste smântână, muştar, ceapă, sos de roşii sau brânză.

Iată de ce aveţi nevoie şi cum se prepară Cevapci.

Ingrediente:

  • 750 gr carne de porc tocată
  • 500 gr carne de vită tocată
  • 250 gr de carne de miel tocată
  • 1 albus de ou
  • 4 căței de usturoi tocaţi
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de praf de copt
  • 2 linguriţe de piper negru
  • 1 linguriță de ardei iute
  • 1/2 linguriță de boia
  • 1 ceapă tocată mărunt
  • 4 lipiii sau 4 chifle

 

Cum se face

Într-un castron mare, combinaţi carnea de porc,  de vită şi de miel cu albușul de ou. Se adaugă usturoiul, sarea, bicarbonatul de sodiu, piperul negru, ardeiul iute si boiaua. Se amestecă bine cu mâinile.

Formează în deget cârnați cu lungimea de aproximativ 1.5 cm grosime.  Aranjaţi-i într-o farfurie.

Se acoperă cu folie de plastic sau hârtie și se lasă la frigider minim o oră (maxim 24h), pentru a permite aromelor şi gusturilor să se întrepătrundă.

Se încălzeşte apoi grătarul, la foc mediu-mic şi se unge ușor cu ulei.

Puneţi cevapici pe grătar şi lăsaţi-i până când sunt bine făcuţi. Grătarul durează de obicei cam 30 de minute.

Serviţi în lipie încălzită la gratar, cu pâine albă sau sub formă de rulouri pe un pat de ceapă tocată, şi cu topping-uri la alegere, cum ar fi Kajmak (urdă), smântână, brânză de vaci, ardei proaspeţi sau roşii.

Poftă bună!

Du vorba mai departe: