Cum sa faci kimchi

Kimchi este un fel de mâncare tradiţional coreean, bazat pe varză napa şi condimente. Este folosit des ca garnitură pentru alte feluri de mâncare dar se poate consuma şi ca atare. Este delicios şi se prepară uşor.

Kimchi este un fel de mâncare tradiţional coreean, bazat pe varză napa şi condimente. Este folosit des ca garnitură pentru alte feluri de mâncare dar se poate consuma şi ca atare. Este delicios şi se prepară uşor. 

De ce ai nevoie

 • 1 capăţână medie de varză napa
 • 1/4 cană de sare de mare
 • Apă 
 • 1 lingură de usturoi ras 
 • 1 linguriță de ghimbir
 • 1 linguriță de zahăr
 • 2 până la 3 linguri de sos cu aromă de fructe de mare sau apă 
 • 1 până la 5 linguri de  fulgi de ardei rosu coreean (gochugaru) 
 • 250 gr ridiche coreeană sau ridiche de iarnă (daikon), decojite și tăiate în matchsticks
 • 4 cepe verzi  tăiate în bucăţi de cca 2 cm 

Cum se face

 1. Se taie varza pe lungime în sferturi și se îndepărtează miezul. Se taie fiecare sfert transversal în fâșii de cca 5 cm lățime.
 2. Se pune varza într-un castron mare şi se sărează bine. Cu ajutorul mâinilor se amestecă  sarea în varza până când începe să se înmoaie un pic, apoi se adaugă apă pentru a acoperi varza. Puneţi o farfurie pe partea de sus și deasupra o greutate. Se lasa sa stea aproximativ 2 – 3 ore.
 3. Se spală varza cu apă rece de 3 ori și se scurge într-o strecurătoare timp de 15 până la 20 de minute. Se clătește și se usucă bolul.
 4. Între timp, combinaţi usturoiul, ghimbirul, zahărul, fructele de mare și aroma (sau 3 linguri de apă), într-un castron mic și amestecaţi pentru a forma o pastă fină. Se amestecă apoi fulgii de ardei iute, 1-2 linguri pentru gust mediu 5 linguri pentru gust picant.
 5. Stoarceţi ușor orice apă rămasă din varză și puneţi varza în castron împreună cu ridichea, prazul și pasta de condimente.
 6. Folosind mâinile amestecaţi toate bine. 
 7. Puneţi kimchi într-un borcan, apăsând uşor până când va ieşi sosul la suprafaţă şi va acoperi legumele. Lăsaţi cel puţin 2 cm loc liber şi înfiletaţi bine capacul. 
 8. Lăsaţi kimchi la fermentat câteva zile (maxim 5). Verificaţi zilnic dacă este gata şi apăsaţi legumele pentru a fi acoperite de lichid. În timpul verificării se vor elibera şi gazele formate în timpul fermentării. 
 9. Când este gata se pune la frigider şi se poate mânca imediat, însă este mai bine să aşteptaţi o saptămână sau două. 

Trucuri
Sare: Folosiți sare, care este lipsită de agenți de iod și anti-aglutinare, care pot inhiba fermentație.
Apa: apa clorurată poate inhiba fermentația, astfel încât este bine să folosiţi apă distilată sau apă filtrată (nu este obligatoriu).

 

Du vorba mai departe: