Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale are ca dată de celebrare 21 martie. Este de fapt ziua de comemorare a unui genocid: în 1960, în Sharpeville (Africa de Sud), poliția a deschis focul și a ucis 69 de persoane în timpul unei demonstrații pașnice împotriva legilor discriminatorii impuse de apartheid, aşa-numitele „pass laws”.
În Africa de Sud, pass laws reprezentau un sistem bazat pe pașapoarte interne, conceput pentru a separa populația, pentru a gestiona urbanizarea şi a aloca forţă de muncă migrantă. De asemenea, cunoscute şi sub numele de legea nativilor, legile „de trecere” au limitat drastic mişcarea cetățenilor africani negri, cerându-le să aibă asupra lor un paşaport atunci când ieşeau din teritoriul de origine sau zonele desemnate. Înainte de anii `50, această legislație era aplicată în mare parte bărbaților din Africa de Sud, iar încercările de a aplica şi femeilor acelaşi regim (în 1910 și 1950) au fost primite cu proteste majore. Legile „de trecere” au reprezentat una dintre caracteristicile dominante ale sistemului de apartheid al țării, până când au fost desfiinţate în 1986.
Ziua a fost proclamată în 1966, moment în care Adnarea Generală a Naţiunilor Unite a cerut comunității internaționale să-și dubleze eforturile de eliminare a tuturor formelor de discriminare rasială.
Pe fondul creșterii discriminării și a violenței împotriva celor percepute ca fiind diferite, Secretarul General António Guterres a cerut în acest an ca lumea să se ridice împotriva intoleranței și să sprijine construirea de comunități care recunosc diversitatea nu ca o sursă de slăbiciune, ci o sursă de putere și bogăție .
Citeşte şi pledoaria pentru multiculturalitate de la Ethnic Market! Clic AICI.
"Într-o perioadă de prefacere și de schimbare este ușor să arăţi spre comunitățile vulnerabile ca fiind cauza problemelor […] oamenii sunt vizaţi din cauza rasei, naţionalităţii, etniei, religiei sau orientării sexuale", a avertizat dl Guterres.
"Cu toții avem un rol de jucat […] la urma urmei, discriminarea rasială destabilizează societățile, subminează democrațiile și erodează legitimitatea guvernelor", a spus el. "Acționând împreună pentru a pune capăt discriminării, putem ridica omenirea în ansamblu."
Secretarul General a reamintit, de asemenea, că dreptul internațional impune statelor să ia măsuri eficiente pentru prevenirea și eliminarea discriminării indiferent de motive și în toate domeniile vieții civile, economice, politice, sociale și culturale.
Sursa: UN.org