Astăzi, în timp ce găteam o mâncare africană, mi-am adus aminte de o experiență minunată trăită mai demult în Africa de Sud, de genul acelora care-ți înnobilează sufletul, te fac mai bun şi mai tolerant. Mă aflam la Johannesburg la o conferință dedicată voluntariatului, unde participau câteva sute de tineri din toată lumea. În ultima seară, gazdele ne-au oferit un spectacol incredibil de muzică şi dans, pe care l-am urmărit cu emoție şi încântare. Ritm, culoare, exotism, armonie, simț artistic – toate se regăseau în spectacolul pregătit de dansatoarele şi cântărețele africane, care au fost copleşite cu ropote de aplauze şi flori. Apoi, abia la sfârşit, după ce s-au retras de pe scenă, am aflat că aceasta era formația artistică a unui penitenciar din zonă, iar toate femeile erau deținute. M-am gândit că, necunoscându-le adevăratul statut, noi, spectatorii, fără să ne lăsăm influențați de posibile prejudecăți, le-am întâmpinat aşa cum se cuvenea… ca pe nişte artiste. Cât de sublim mi s-a părut gestul organizatorilor!
Kuku Nazi (Pui cu lapte de nucă de cocos)
Rețeta este preluată şi adaptată din cartea “Cooking with an African Flavour” (Sapra Safari Guide) de Rosanne Guggisberg.
Ingrediente:
- 1 piept de pui
- 2 roşii
- 2 cepe mici
- 100 ml lapte de nucă de cocos UHT
- zeama de la o jumătate de lămâie şi o jumătate de lămâie verde (lime)
- 3 linguri ulei de măsline (sau unt)
- coriandru măcinat
- turmeric măcinat
- pudră de chili
- sare
Mod de pregătire:
Carnea de pui se taie în bucăţi mici, iar ceapa se toacă mărunt. Într-un wok, bucăţile de carne şi ceapa se călesc în 3 linguri de ulei de măsline câteva minute. Se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie şi o jumătate de lămâie verde (lime) şi condimentele – 1 linguriță de coriandru, 1 linguriță de turmeric şi o jumătate de linguriță de chili (sau după gust). Se lasă să fiarbă acoperit, la foc mic, vreo 10 minute.
Se adaugă roşiile decojite şi tăiate cubulețe, laptele de nucă de cocos şi puțină sare. Se mai lasă pe foc aproximativ 25-30 de minute.
Servită cu orez şi salată, este o mâncare delicioasă şi… cam picantă.
© https://madamepelin.wordpress.com/









