Am lansat oficial platforma ethnicmarket.ro la sfârşitul săptămânii trecute şi am vrut ca acest moment să fie marcat printr-un eveniment care să reflecte cât mai bine ceea ce ne propunem, adică să ducem mai departe tradiţia şi cultura altor etnii, mai vechi sau mai noi din ţara noastră.
De aceea, am ales să oferim celor mai mici o frântură din impresionanta bogăţie a culturii indiene şi am citit, împreună cu actorul Mihai Răzuş, Povestea Prinţului Sobur, un basm bengalez fascinant. Basmul a fost tălmăcit direct din limba bengali de Amita Bhose, cea care, copilă fiind, l-a ascultat vrăjită în casa părintească din Kolkata.
A fost acum rândul copiilor să călătorească pe calul înaripat al prinţului Sobur şi să fie stropiţi cu apa Gangelui, preschimbându-se în personaje de poveste.
Prima din seria de lecturi pe care ethnicmarket.ro o va desfăşura în şcoli, grădiniţe şi companii, a avut loc la sediul Kooperativa 2.0, prin amabilitatea lui Cristian China-Birta, care a fost bucuros să primească o liotă de copii zburdalnici.
Povestea prinţului Sobur a prins viaţă miraculos sub vrăjile făcute de Mihai Răzuş, un actor îndrăgostit de teatru şi de copii. Fiecare copil prezent la ineditul experiment de lectură şi teatru a personificat unul dintre personajele poveştii atfel încât, mai frumos ca niciodată prinţese, prinţi, animale, copaci, doici sau negustori au ţesut firele unor întâmplări fantastice şi i-au făcut pe cei mici să descopere o lume fascinantă pe care nu o vor uita nicicând!
Seria de lecturi de poveşti "Ora de Poveşti" îşi propune să ducă mai departe frumuseţea poveştilor şi să le stimuleze celor mici curiozitatea de a descoperii tradiţii, obiceiuri şi cultura altor popoare.
Este ceea ce ne propunem şi noi, prin platforma ethnicmarket.ro. Timp de secole, România a fost casă bună pentru alte neamuri. Turci, maghiari, evrei, croaţi, sârbi, romi, armeni, ruşi, greci sau tătari au trăit în comunităţi mai mici sau mai mari alături de români. Mai recent, au apărut comunități de chinezi, indieni sau arabi.
Ceea ce astăzi este promovat la nivel european ca un exerciţiu de toleranţă şi multiculturalitate, România a trăit firesc de sute de ani. Este şi unul dintre motivele pentru care astăzi cultura, gastronomia, tradiţiile şi obiceiurile sunt atât de bogate şi surprinzătoare aici. Fiecare dintre etniile din România a dăruit puţin din sufletul său pentru casa în care a fost primită. De aceea, pe ethnicmarket.ro veţi găsi detalii despre evenimentele culturale susţinute de diferitele grupuri etnice din România, tradiţii, obiceiuri şi reţete tradiţionale etnice, poveşti despre locuri şi oameni remarcabili şi informaţii despre instituţii, restaurante sau şcoli cu profil etnic.
Ethnic Market concentrează culori, gusturi, sunete şi idei din cele mai diverse şi demonstrează că împreună putem fi mai buni şi mai bogaţi.
Cei care doresc ca Ora de povești etnice să vină și la ei în școală sau în companie sunt rugaţi să ne contacteze la info@ethnicmarket.ro.
Povestea prinţului Sobur este editată de editura Cununi de stele şi poate fi achiziţionată de aici.