fbpx

La mulţi ani, Franţa!

Puţine alte zile naţionale au un ecou atât de răsunător ca Ziua Franţei. Toată lumea ştie că se sărbătoreşte pe 14 iulie, însă nu toată lumea ştie cu adevărat ce se sărbătoreşte la această dată.

Puţine alte zile naţionale au un ecou atât de răsunător ca Ziua Franţei. Toată lumea ştie că se sărbătoreşte pe 14 iulie, însă nu toată lumea ştie cu adevărat ce se sărbătoreşte la această dată.

În ţările anglo saxone, Ziua Franţei se numeşte Ziua Bastiliei şi evocă data la care închisoarea Bastiliei, locul unde erau întemniţaţi mulţi dintre oponenţii regimului monarhic.

La mulţi ani, Franţa!În data de 14 iulie 1789, în primele zile ale Revoluţiei Franceze, protestatarii se adunaseră la porţile Bastiliei nu pentru a cere eliberarea prizonierilor, ci pentru a prelua depozitul de armament existent în fortăreaţă. După o serie de negocieri eşuate cu guvernatorul De Launay, protestatari au trecut la asediul fortăreţei.

Reclame

În acel moment Bastilia a devenit simbolul tuturor nedreptăţilor politice, sociale şi economice împotriva cărora luptau revoluţionarii.  Odată cucerită, Bastilia a fost cercetată cu atenţie pentru a se aduce dovezi ale torturilor şi ororilor care aveau loc între zidurile ei.  Dar au fost găsiţi numai şapte prizoneri, dintre care unul singur avea o înfăţişare destul de spectaculoasă pentru a susţine afirmaţiile revoluţionarilor. Acesta a fost plimbat şi prezentat ca o dovadă a regimului brutal de detenţie.

Guvernatorul De Launay a fost decapitat în timpul asediului Bastiliei, iar fortăreaţa a fost distrusă în zilele următoare cuceririi ei, devenind simbolul eliberării Franţei de un regim monarhic opresiv. Tot la 14 iulie, însă de data aceasta cu un an mai târziu, în 1790, avea loc  Fête de la Fédération, o zi care serba instaurare a unei monarhii constituţionale în Franţa.

Ziua Franţei, astăzi

Reclame

Ziua Franţei a devenit sinonimă cu celebrarea libertăţii. Astăzi este văzută în întreaga lume ca o zi de sărbătorire a culturii franceze în care au loc peste tot în lume evenimente publice. La Paris, principalul eveniment este parada militară la care participă toate unităţile armatei franceze, Marina franceză şi Legiunea Străină. Parada este deschisă de preşedintele Franţei, care asistă la defilarea tuturor trupelor şi este încheiată de brigada de pompieri din Paris.

La mulţi ani, Franţa!

Parada militară din Paris a avut loc în fiecare an, din 1880, cu excepția anilor din cel de-al doilea război mondial, din 1940 până în 1944, când Forțele Franceze Libere au defilat la Londra.

Alte momente importante recente sunt cel când Jean Michel Jarre a ţinut un concert la Paris, care a atras peste un milion de oameni!  Festivități speciale au avut loc pentru 200-a aniversare a Revoluției Franceze din 1989, iar sărbătoarea a fost plină de entuziasm în 1998, la numai două zile după ce echipa de fotbal a Franţei devenea campioană mondială.

Astăzi, ambasadele şi institutele culturale franceze din toată lumea organizează concerte, activităţi în aer liber, concursuri, serii de lectură, teatre, expoziţii şi multe alte activităţi menite să prezinte cultura franceză şi simbolurile Revoluţiei Franceze „Liberté! Egalité! Fraternité!

La mulţi ani, Franţa!

Du vorba mai departe:
Reclame