fbpx
Despre prăbușirea comunismului în România și în Polonia – lansare de carte

Despre prăbușirea comunismului în România și în Polonia – lansare de carte

Institutul Polonez din București în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) vă invită la lansarea volumului „Un deceniu zbuciumat. România și criza regimului comunist din Polonia în anii ‘80” de Daniel Filip-Afloarei, expert în cadrul Compartimentului Documentare și Investigații Speciale a IICCMER, apărut la Editura Mega.

Seară de literatură la Institutul Italian de Cultură din București

Seară de literatură la Institutul Italian de Cultură din București

Institutul Italian de Cultură din București organizează, în data de 6 februarie 2024, la ora 17.00, la sediul său din Aleea Alexandru 41, prezentarea versiunii în limba română a cărții „Le mystère Mussolini” / „Misterul Mussolini. Omul. Provocările. Eșecul” de Maurizio Serra (editura Trei, București, 2023, traducere din limba franceză de Anca Calangiu).

Volum de poezie avangardistă maghiară

Volum de poezie avangardistă maghiară

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București prezintă, în cadrul următorului eveniment literar, volumul „Kassák Lajos: Calul moare. Pǎsǎrile îşi iau zborul – Zalán Tibor: Cântec pentru Cǎluţul de lemn uitat la soare”, transpus în limba română de reputatul traducător George Volceanov, apărut în 2023 la Editura Tracus Arte, care conține două poezii avangardiste maghiare scrise la distanță de cincizeci de ani.

Ungur* în România (1)

Ungur* în România (1)

Am găsit în articol în Decât o revistă scris de ”un scriitor și traducător român de origine maghiară” care ”retrăiește anii petrecuți între hungarofilie și hungaropatie și găsește un fel propriu de a-și manifesta curajul”. Articolul se numește ”Maghiarului îi place să caute adevărul, poate fi citit pe site-ul revistei. Link și niște fragmente mai jos.

Carte: Ucraina fermecătoare

Carte: Ucraina fermecătoare

Despre războiul din Ucraina aflăm câte ceva cam la fiecare jurnal de știri, uite că am descoperit o carte ce ar putea să vi se pară interesantă: Ucraina fermecătoare. Are și un titlu… fermecător. 🙂

Cartea a fost publicată la editura Ratio et Revelatio din Oradea și, spune editura, ”conține 100 de articole fascinante despre cele mai vii simboluri ale Ucrainei – de la cele oficiale, cum ar fi simbolurile naționale, emblema și steagul național, până la cele populare, precum borșul și horilka; principalele orașe ucrainene, personalități istorice remarcabile, cele mai populare feluri de mâncare ale bucătăriei naționale, produse de artizanat, frumuseți naturale și realizări în domeniul științei și tehnologiei.”