Mâncarea franciscanilor – carte de bucate din Șumuleu Ciuc din anii 1690

O versiune modernă, bogat ilustrată, a unei colecții de rețete strânse la mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc în anii 1690, a fost tradusă și publicată în limba română la sfârșitul anului trecut.

Varianta ei originală (sursa ei primară) este o colecție de rețete apărută la mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc în anii 1690, care invită cititorii într-o călătorie gastronomică extraordinară. 

„Cartea de bucate a călugărilor franciscani” a fost publicată într-o versiune modernă în 2022 de către Editura Tortoma (titlul în limba maghiară: Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből), iar în luna decembrie a anului trecut a fost publicată și în limba română de către Editura Csíkszereda, în traducerea lui Andrei Dósa.

Cartea „Mâncarea franciscanilor” este un ghid cultural-istoric, care include un studiu cuprinzător și interesant despre manuscrisul prețios pe care se bazează cartea de bucate, realizat de istoricul și coeditorul cărții SALY Noémi, și conține 55 rețete bazate pe descrieri vechi, selectate și preparate de către maestrul bucătar SZŐCS Előd, surprinse de fotograful MIHÁLY László.

Reclame

Această aventură gastronomică neobișnuită se concentrează în principal pe franciscanii din Șumuleu de Ciuc, care s-au stabilit în satul de lângă Miercurea Ciuc în urmă cu aproape 600 de ani. Cartea include istoria culturală și gastronomică, istorii despre modul în care trăiau călugării franciscani acum mai bine de 330 de ani, ce ingrediente, condimente și ustensile foloseau și ce tehnici de gătit foloseau. Printre cele 55 de rețete veți găsi feluri de mâncare și deserturi care sunt cunoscute și în prezent, precum și combinații de arome speciale și incitante cu care mulți oameni nu s-au întâlnit până acum.

„Este o plăcere să o iei în mână, să o răsfoiești, să o citești cu visare, să vezi cum prefața, imaginile și comentariile gastronomice utile transformă mâncărurile exotice și străvechi în mâncăruri moderne și pline de viață, astfel încât să fim tentați să ne imaginăm cum ar fi să gustăm una sau două dintre rețete, să călătorim efectiv cu trei sute de ani în trecut și să ne așezăm la masa călugărilor.” (DRAGOMÁN György)

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame