fbpx

Bolero și ceviche, serbate la Institutul Cervantes din București

Ambasada Cubei, Ambasada Mexicului și Ambasada Peru în România, în colaborare cu Institutul Cervantes din București, organizează în perioada 12-14 februarie 2024, un program amplu de evenimente menit să celebreze includerea bolero-ului și a ceviche-ului în Lista reprezentativă a patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO.

Seria de evenimente va debuta luni, 12 februarie, cu un moment muzical de bolero susţinut de grupul The Cuban Project (Alexander Himely Benavides – percuție și voce, Omar Secada – percuție și voce, Harvis Cuni Padron – trompetă și voce), urmat de preparare şi degustare de ceviche peruan, informează Institutul Cervantes.

Pentru serile de marţi şi miercuri, 13 şi 14 februarie, organizatorii le propun iubitorilor culturilor din America Latină şi Caraibe proiecţia a două filme care explorează universul muzical al boleroului. Pe data de 13 februarie, va fi proiectat documentarul „El ultimo bolero” de Raul Lopez Echeverria (Mexic, 2011), film care urmărește viața unui grup de muzicieni profesioniști pensionari care încearcă să organizeze un ultim concert pentru a retrăi pasiunea pe care o împărtășesc cu publicul, iar în seara zilei de 14 februarie va putea fi urmărit lungmetrajul musical de ficţiune El Benny de Jorge Luis Sanchez (Cuba, 2006), bazat pe viaţa lui Benny More.„El Benny” cuprinde cariera lui Moré de la mijlocul anilor ’40 până la moartea sa prematură, la începutul anilor ‘60, la vârsta de 44 de ani. Filmul se concentrează pe o perioadă de la începutul anilor ‘50, când Moré părăsește Mexicul și își înființează propria „Banda Gigante” în Cuba.

Înscrierea ceviche-ului pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a fost posibilă după ani de eforturi susținute ale guvernului peruvian. Includerea acestei expresii a bucătăriei tradiționale peruviene este o recunoaștere a obiceiurilor, cunoștințelor, tehnicilor, instrumentelor, artefactelor și spațiilor culturale care sunt întruchipate într-un lanț valoric care integrează pescarii artizanali, fermierii, bucătarii – printre alții – de pe coasta peruviană, Anzi și regiunea Amazonului.

Reclame

Includerea boleroului pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este un efort conjugat al guvernelor cubanez și mexican. Boleroul reprezintă o parte vitală a cântecului sentimental latino-american, cu un caracter liric puternic, adânc înrădăcinat în Cuba și Mexic. El combină limbajul folosit în poezia europeană cu ritmurile africane și cu sentimentele popoarelor native din America.

Accesul publicului la evenimente este gratuit, dar se face pe bază de rezervare printr-un mesaj trimis către cultbuc@cervantes.es, până luni, 12 februarie, ora 12.00 (rezervarea este valabilă doar după primirea unei confirmări în scris).

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame