Reabilitat în cadrul proiectului ROHU446 EduCultCentre – „Centrul de educație transfrontalieră româno-ungar pentru patrimoniu cultural și istoric”, Centrul Cultural Româno-Maghiar reintră în circuitul cultural bihorean după lucrările de reabilitare. Evenimentul de inaugurare a cuprins o incursiune în istoria amplasamentului cultural, un moment artistic și prezentarea activităților propuse a se desfășura în această nouă locație a Bibliotecii Județene.
Potrivit managerului Ancuţa Şchiop, prin acest proiect se creează spaţii comune pentru interacţiunea culturală, protecţia şi utilizarea durabilă a valorilor culturale comune, precum şi extinderea obiectivelor turistice din zona de frontieră româno-maghiară.
Proiectul a fost unul transfrontalier, s-a derulat în ultimii patru ani, iar valoarea totală de 8,3 milioane de euro s-a împărțit între cei patru parteneri: municipiul Debrețin, Teatrul Csokonai din Debrețin, Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai din Oradea. Aceasta din urmă, alături de Episcopia Romano-Catolică și parohia romano-catolică din Piața Tineretului (care deține terenul), a primit sarcina reabilitării Centrului Cultural, având la dispoziție 734.000 de euro.
Clădirea cu trei niveluri (parter, un etaj și mansardă) are o sală festivă dotată cu scenă, la primul etaj o sală de conferință, iar în rest încăperi de diferite dimensiuni, birouri și spații conexe, precum toalete. Aici, cel puțin pentru următorii cinci ani (perioadă asumată în fața finanțatorului european), Biblioteca și Episcopia trebuie să programeze evenimente culturale, menite să atragă comunitatea locală. De altfel, deja, Biblioteca Județeană a organizat în Centrul Cultural Româno-Maghiar concerte ale trupei Vița de Vie și ale folkistului Ducu Bertzi.