fbpx

Concert „Călătorie croată – Muzica croată a secolelor XIX și al XX-lea”

ARCUB, împreună cu Ambasada Croației, ne invită la o călătorie prin muzica croată a secolelor XIX și al XX-lea. Programul oferă o privire de ansamblu asupra unora dintre cei mai importanți compozitori croați .

Primăria Capitalei prin ARCUB împreună cu Ambasada Croației organizează pe 5 decembrie, ora 19:00, Sala Mare, concertul Călătorie croată – Muzica croată a secolelor XIX și al XX-lea. Accesul în cadrul concertului este gratuit, în limita locurilor disponibile. 

Programul oferă o privire de ansamblu asupra unora dintre cei mai importanți compozitori croați ai secolelor al XIX-lea și XX. Evenimentul cuprinde piese muzicale însoțite de povestea compozitorului și muzica interpretată. În acest fel, publicul are o perspectivă mai bună asupra performanței muzicale, a istoriei dezvoltării muzicii croate în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Sofija Cingula este profesoară de canto și muzică de cameră la Academia de Muzică din Pula (Universitatea Juraj Dobrila din Pula) Croația. Este profesor invitat la Universitatea de Nord din Varaždin (Programul de BA Muzică și Media). Sofija Cingula, mezzosoprano, și-a început studiile muzicale la Varaždin (Croația). Și-a finalizat studiile vocale la Universitatea de Muzică și Arte Spectacolului din Viena cu două diplome de master, în Lied și Oratoriu și în Operă. A studiat cu prof. Sebastian Vittucci, KS Robert Holl, KS Marjana Lipovšek și cu renumiții cântăreți croați Dunja Vejzović și Lidija Horvat Dunjko. Ea promovează lucrări ale compozitorilor croați, cu accent pe compozitori de sex feminin și interpretează muzică contemporană cu diverși artiști și ansambluri de cameră.

Reclame

Tamara Jurkić Sviben, pianistă și om de știință croat, a absolvit clasa Jurica Murai și și-a luat diploma de Master în Artă la clasa lui Vladimir Krpan la Academia de Muzică din Zagreb (Croația). Ea a cântat ca pianistă solo și muzician de cameră la diferite festivaluri croate, cu un repertoriu care variază de la perioada clasică până la muzica de astăzi, precum și prin numeroase concerte în Albania, Portugalia, Grecia, Danemarca, Lituania, Austria, Țările de Jos, Germania, Marea Britanie, Ungaria, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Spania, Israel, Islanda și India. Dragostea ei pentru moștenirea muzicală croată și pentru compozitorii croați în mare parte uitați i-a îndreptat interesele în continuare către cercetarea compozitorilor croați de origine evreiască și contribuția lor la cultura și moștenirea muzicală croată. Această cercetare a dus la obținerea unui doctorat în Croatologie (2016) la Facultatea de Studii Croate, Universitatea din Zagreb.

Interdisciplinaritatea în domeniul artei și științei a orientat-o ​​către cercetarea interdisciplinară asupra modului în care muzica influențează predarea citirii și scrisului în limba croată, cu care se ocupă continuu din 2012 la Facultatea de Educație a Profesorilor din Zagreb în calitate de asistent de cercetare și din 2019. ca asistent universitar.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame