Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași găzduiește, în perioada 21 – 31 august 2023, expoziția de pictură, instalație și fotografie: ,,Confluențe – de la clasicul românesc la modernismul american” semnată de artiștii vizuali Ofelia Hutul și Susanna Păstrăguș Patras. Curatorul expoziției este criticul de artă dr., Mihai Dorin. Iată, în continuare, demersul artistic al celor două expozante:
Ofelia Hutul
Într-un carusel care nu se oprește vreodată, pe calea vieții, presărată cu ascensiuni și căderi repetate, suntem antrenați într-o luptă continuă cu propriul sine pricinuită de neputința de a ne depăși condiția de oameni supuși greșelii, în pofida dorinței noastre de devenire spirituală.
În speranța de a ne supune firea și slăbiciunile, descoperim că avem nenumărate opțiuni prin care să accedem la purificare, dar felurite piedici ne obstrucționează înfăptuirea desăvârșirii și acest fapt aduce propriului nostru eu o suferință abisală. Paradoxal, tocmai această agonizare continuă ne conduce spre lumină. Cheia decodificării acestui concept se află în semnele, simbolurile și mesajele prezente în lucrările mele: firul-calea, scara-ascensiunea, plasa-captivitatea în propriul trup, nodurile-legăturile toxice inerente, pomul vieții- dorința de a ne redobândi locul de lângă divinitate, semnul întrebării-interogații existențiale, mărul mușcat – pierderea edenului…
Capetele-portrete, decopertate de forța și complexitatea angoaselor inerente, lasă la vedere labirintul prin care alunecă, învălmășite și confuze, gândurile noastre bune, dar și cele rele…
Iar ramele-ferestre (cu lucrări), pe care trecutul se odihnește asemeni obiectelor așezate pe geamuri, întocmai ca pe policioare rustice, semnifică soluții ideale prin care am putea să redevenim mai aproape de a fi perfecți, apropiindu-ne de divinitate, soluții pe care oricine le poate accesa: întoarcerea la izvoare, la o viață simplă, la tradiții, la clasicul românesc!
Vă invit, așadar, în universul meu, în care rezistența în fața ispitelor de orice fel, liniștea și armonia sunt PRIMORDIALE!
Susanna Păstrăguș Patras
Coasta oceanului Pacific este de o frumusețe naturala aparte, un loc unde valurile oceanului se izbesc neîncetat de stâncile dramatice iar cerul este deseori pictat în culori surprinzătoare. Monolitii care puncteaza intreaga coasta de vest a Statelor Unite, de la peisajele dramatice ale Californiei, la pădurile temperat-umede ale statului Oregon, și țărmurile sălbatice ale statului Washington, au fost și au rămas o sursa de inspirație pentru pictori, poeți și fotografi. O rocă poate avea și un sens aparte, conferit de felul cum forma și textura sa apare ochiului în lumina răsăritului de soare, a apusului, sau în ceata. Astfel, monolitii pot căpăta sens metaforic ducandu-ne cu gandul la solitudine, timpul care curge fără oprire, la spiritul de luptător, sau spiritul de neclintit în fața furtunilor… Într-o lume în continuă transformare, modificata si modelata continuu de valuri și de vant, monolitii par a fi parte dintr-o poveste misterioasa, dramatica, fascinanta, o poveste care are ca scop redarea unei trairi experimentata la fata locului și transmisă privitorului. Chiar și lumina “de catifea” care îi învăluie ca un văl mistic devine un simbol al puterii nelimitate de cunoaștere și un instrument pentru înțelegerea straturilor ascunse ale realității.
Pacifica …invita privitorul la un dialog vizual prelungit pe parcursul căruia detaliile fiecărei scene și compozitiile echilibrate se dezvăluie treptat provocand o stare de calm și relaxare specifice fotografiei de arta moderna, contemplativă.” (Horea Costin Chiriac, Critic de arta, Iași).
Mai multe informatii: grafikcorner.art