Expoziția vernisată pe data de 24 octombrie, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon (Calea Victoriei 40-42, București), în prezența autoarei, arh. Loredana Stasisin, va putea fi vizitată până pe 5 noiembrie 2023, înaintea spectacolelor programate la această sală. Conceput special pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, proiectul este realizat cu sprijinul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, al Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași și al Teatrului de Stat „Regina Maria” din Oradea.
Când trăiește cu adevărat clădirea unui teatru? Poate un monument istoric să mai fie în pas cu vremurile și la peste un secol de la construirea lui? De la asemenea întrebări pornește un amplu demers de cercetare întreprins, la inițiativa Forumului Cultural Austriac București, de către arhitecta și specialista româncă în monumente istorice, Loredana Stasisin. Aceasta a explorat secretele a 11 dintre cele câteva zeci de teatre construite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în toată Europa de către celebrul birou austriac de arhitectură condus de Ferdinand Fellner și Hermann Gottfried Helmer.
Expoziția „Teatrele realizate de Fellner & Helmer. Reflecții subtile asupra specificităților locale și a valorilor identitare” și platforma web https://www.fellner-helmer.theater/ deschid ușile unor edificii emblematice din Graz, Viena (Austria), Zagreb, Rijeka, Varazdin (Croația), Budapesta (Ungaria), Cluj-Napoca, Iași, Oradea și Timișoara (România). Dincolo de rețeta arhitecturală modernă (chiar și azi, la peste un secol distanță) și de succes, imaginată special pentru nevoile culturale ale comunităților locale, aceste clădiri vorbesc modurile în care patrimoniul arhitectural este gestionat și utilizat în societatea europeană contemporană.
Demersul se află sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene si Internaționale, cu ocazia aniversării a 50 de ani de activitate ai Departamentului pentru afaceri culturale Internaționale al acestei instituții. Proiectul este inspirat de Graz Museum și beneficiază de susținerea Kulturvermittlung Steiermark și al Societății Austro-Române.
Ziua Europeană a Teatrelor Istorice este o inițiativă a Reţelei Europene a Teatrelor Istorice, proiect finanțat de către Uniunea Europeană, care reunește 120 dintre cele mai frumoase, mai interesante și bine conservate clădiri istorice din întreaga Europă, între care și o parte dintre cele construite de arhitecții Fellner & Helmer. Scopul rețelei este acela de a familiariza publicul cu moștenirea culturală pe care o oferă clădirile istorice și de a sprijini colaborările dintre membri.
A 33-a ediție a Festivalului Național de Teatru se desfășoară la București între 20 și 30 octombrie, fiind curatoriat de: Mihaela Michailov, Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari. Tema acestui an este „Laboratoarele sensibilului”, evenimentele invitate și cele conexe având ca numitor comun „componenta de cercetare artistică, atmosfera de laborator teatral, reprezentativitatea, componenta etică și interesele publicului”, după cum afirmă cei trei curatori.