fbpx

Expoziție Waldemar Mattis-Teutsch

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București continuă seria de expoziții în prezintă publicului artiști plastici transilvăneni consacrați. De această dată, propunerea Centrului este artistul vizual brașovean Waldemar Mattis-Teutsch.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București continuă seria de expoziții în prezintă publicului artiști plastici transilvăneni consacrați. De această dată, propunerea Centrului este artistul vizual brașovean Waldemar Mattis-Teutsch. Expoziția, programată în perioada 7 iunie – 5 septembrie, va fi vernisată de Pavel Șușară, scriitor, critic și istoric de artă.

Artistul provenit dintr-o familie de artiști – nepotul lui Mattis-Teutsch János (1884-1960) și fiul lui Mattis János (1913-1988) –, creatorul unor lucrări holografice și de artă a lumii, realizate prin noi tehnici, spune despre opera sa următoarele:

„La mijlocul anilor ’90 nu mai găseam satisfăcătoare posibilitățile oferite de pictura pe pânză de in întinsă pe un cadru de lemn, numai să-mi variez mereu temele fără soluții noi. Așa interesul meu s-a îndreptat către mediile noi. Trecerea mea la computer a fost inevitabilă, unde m-a întâmpinat o nouă lume interesantă. De mult timp am fost interesat de problema luminii și dimensiunea a treia. Așa că am ales arta luminii, inclusiv holografia, care poartă și a patra dimensiune, timpul, în timpul mișcării privitorului.

Reclame

A scrie despre holograme și holografie este o sarcină dificilă. Nici fotografiile și nici videoclipurile nu pot reproduce experiența priveliștii în sine. Există multe versiuni ale acestora. Există holograme curcubeu, holograme de reflexie, stereo-holograme etc. Înțelegerea lor ar necesita o lungă explicație tehnologică, căreia nu îi văd rostul. Așa rămâne simpla contemplare a imaginii tridimensionale, deoarece abordarea mea este concretă, nu descriptivă. De obicei stabilesc titlurile după vizionarea hologramei terminate, după propriul sentiment (contemplare).

În prezent lucrez la animații scurte, renunțând la obiect palpabil, folosesc în continuare doar posibilitățile specifice oferite de calculator, evitând orice formă de redare.” (Waldemar Mattis-Teutsch)

Waldemar Mattis-Teutsch / Artist vizual

  • 1950 – născut pe 20 mai la Sfântu-Gheorghe,
  • 1971–1975 urmează Academia de Arte Frumoase din București
  • 1993 – urmează un curs privat de holografie sub îndrumarea lui Urs Fries, Basel
  • 1996 – proiectează și construiește un laborator privat de holografie la Brașov, România
  • 1988 – câștigă premiul de acuarelă Sinaide Ghi la Roma
  • 2003 – câștigător al premiului Shearwater Foundation pentru holografie
Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame