fbpx

Gala Tezaure Umane Vii 2022

Evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2022” îi va celebra și premia pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională.

Ministerul Culturii, în colaborare cu Consiliul Județean Argeș, prin Centrul de Cultură si Arte Argeș, organizează pe 25 octombrie 2022, ora 10:00, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2022”, care va avea loc la Casa de Cultură a Sindicatelor, Pitești.

Scopul evenimentului este acela de a-i celebra și premia pe cei care au obținut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 și 2022 și care țin în viață creația românească tradițională. Totodată, prin acest eveniment care nu a mai fost organizat în ultimii doi ani, din cauza contextului pandemic, Ministerul Culturii își arată recunoștința față de persoanele care promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial. De asemenea, Gala va da curs expresiei artistice a meșterilor și a rapsozilor populari, ce vor prezenta momente artistice reprezentative pentru titlul pe care l-au obținut. 

Programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

Reclame

Titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU va fi acordat unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Cei care primesc această distincție transmit, prin talentul și efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Astfel, anul acesta vor primi titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU următorii:

  1. Andrei Gheorghe – jud. Iași (prelucrarea lutului) 
  2. Bacea Nicolae – jud. Bistrița-Năsăud (prelucrarea pieilor și blănurilor – cojocărit)
  3. Balâc Liviu – jud. Buzău (prelucrarea lemnului – realizare icoane din lemn)
  4. Bordea Iosif – jud. Cluj (cărbunărit)
  5. Borza Petru – jud. Hunedoara (prelucrarea lutului – olărit)
  6. Băbu Maria – jud. Gorj (alimentație, tehnici de pregătire alimentară)
  7. Cojocariu Aurica – jud. Botoșani (prelucrare fibre și fire textile)
  8. Comăneciu Neculai – jud. Bacău (prelucrarea lemnului)
  9. Hotopilă Ileana – jud. Suceava (pictură cu ceară pe coaja ouălor)
  10. Ilyés Mihály – jud. Harghita (prelucrarea lutului)
  11. Istvanfi Gheza – jud. Satu Mare (prelucrarea lutului – olărit)
  12. Lungociu Angelica – jud. Brașov (instalații de tehnică populară – vâltoare)
  13. Nagy Margareta – jud. Mureș (prelucrarea lemnului, împletitul vegetalelor)
  14. Olivotto Viorica – jud. Argeș (cusături și țesături populare)
  15. Șușca Vasile – jud. Maramureș (realizare obiecte cu utilizare rituală – măști populare)

Totodată, pe site-ul Ministerului Culturii regasiți poveștile tuturor celor care au primit acest titlu în edițiile trecute: http://www.cultura.ro/tezaure-umane-vii

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame