fbpx

Întâlnire cu scriitorul francez 𝐅𝐫𝐞́𝐝𝐞́𝐫𝐢𝐜 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥

Librairie Kyralina, singura librărie franceză din România, cu peste 7.000 de titluri, organizează mâine, 6 decembrie, la sediul din strada Biserica Amzei, 10, o întâlnire cu scriitorul francez 𝐅𝐫𝐞́𝐝𝐞́𝐫𝐢𝐜 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥.

Multă vreme, homosexualii au fost discriminați din cauza prejudecăților; astăzi, comunitatea LGBTQIA+ își sărbătorește cu mândrie emanciparea.

Cum am trecut de la incriminarea homosexualității la incriminarea homofobiei în doar cincizeci de ani? Aceasta este întrebarea pusă de 𝐅𝐫𝐞́𝐝𝐞́𝐫𝐢𝐜 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥 în cea mai recentă carte a sa: 𝑭𝒊𝒆𝒓𝒕𝒆́𝒔 𝒆𝒕 𝒑𝒓𝒆́𝒋𝒖𝒈𝒆́𝒔 (Bouquins, 2022).

După ce a investigat în domeniu în peste cincizeci de țări, Frédéric Martel nu ezită să ia atitudine împotriva gândirii reacționare, religioase sau victimiste, dar și împotriva exceselor care pot exista uneori în cadrul mișcării LGBT. Cu această abordare riguroasă și angajată, atât franceză, cât și globală, care combină politica, cultura și stilurile de viață, el povestește lungul marș al homosexualilor spre egalitate.

Reclame

Pentru a discuta cu el, 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐋𝐮𝐜𝐚 – director de dezvoltare la MozaiQ – va aduce o lumină prețioasă asupra situației din România.

Scriitor și jurnalist francez, 𝐅𝐫𝐞́𝐝𝐞́𝐫𝐢𝐜 𝐌𝐚𝐫𝐭𝐞𝐥 este doctor în științe sociale. Din 2020, este profesor la Universitatea ZHdK din Zurich (economii creative), unde este co-director al Zurich Centre for Creative Economies (ZCCE). Anterior, a fost cercetător la CERI (Sciences-Po Paris) și expert la Comisia Europeană, unde a făcut parte din grupul de lucru cultural al președintelui Comisiei Uniunii Europene, „New Narrative for Europe”.

De asemenea, a fost atașat cultural al Ambasadei Franței în Statele Unite și în România.

Reclame

În fiecare duminică, el prezintă emisiunea „Soft Power” la France Culture. Este, de asemenea, reporter senior la Slate.

Este autorul unei duzini de cărți, printre care 𝐷𝑒 𝑙𝑎 𝐶𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑒𝑛 𝐴𝑚𝑒́𝑟𝑖𝑞𝑢𝑒 (Gallimard, 2006), 𝑀𝑎𝑖𝑛𝑠𝑡𝑟𝑒𝑎𝑚, 𝐸𝑛𝑞𝑢𝑒̂𝑡𝑒 𝑠𝑢𝑟 𝑠𝑢𝑟 𝑙𝑎 𝑔𝑢𝑒𝑟𝑟𝑒 𝑔𝑙𝑜𝑏𝑎𝑙𝑒 𝑔𝑙𝑜𝑏𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑒 𝑒𝑡 𝑑𝑒𝑠 𝑚𝑒́𝑑𝑖𝑎𝑠 (Flammarion, 2010) și 𝑆𝑚𝑎𝑟𝑡, 𝐸𝑛𝑞𝑢𝑒̂𝑡𝑒 𝑠𝑢𝑟 𝑠𝑢𝑟 𝑙𝑒𝑠 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑛𝑒𝑡𝑠 (Stock, 2014). Aceste cărți au fost traduse în aproximativ douăzeci de limbi. Cartea sa 𝑆𝑜𝑑𝑜𝑚𝑎, 𝐸𝑛𝑞𝑢𝑒̂𝑡𝑒 𝑎𝑢 𝑐𝑜𝑒𝑢𝑟 𝑑𝑢 𝑉𝑎𝑡𝑖𝑐𝑎𝑛 (Robert Laffont, feb 2019) a apărut în aproximativ cincizeci de țări.

Un povestitor și mediator, 𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢 𝐋𝐮𝐜𝐚 spune povestea comunității LGBTQ+ multor oameni, în multe forme și contexte, inclusiv prin intermediul filmului. În prezent, în calitate de director de dezvoltare la MozaiQ, organizează evenimente și strângeri de fonduri pentru a face legătura între ficțiune și realitate și pentru a construi punți între oameni în sprijinul drepturilor LGBTQI+.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame