Al treilea spectacol lectură, Mama, (1938), a cărei acțiune are loc pe fondul Războiului Civil din Spania, aduce în atenție relațiile complexe inter-umane precum și, din nefericire, actualitatea războiului, indiferent de perioada istorică în care acestea s-au desfășurat. Relevanța actuală a temei provine tocmai din posibilitatea citirii dramei sfâșietoare a unei mame măcinată de pierderea copiilor ei prin intermediul unei piese de teatru scrisă în urmă cu 85 de ani.
Spectacolele lectură sunt concepute sub forma unui spectacol de teatru radiofonic live, în cadrul căruia actorii furnizează arhitectura sonoră a spațiului scenic în care are loc acțiunea dramatică prin intermediul tehnicii denumită în cinematografie foley, adică procesul tehnic prin intermediul căruia sunetul este creat sau alterat pentru a fi folosit în cinema.
Spectacolul lectură Mama va fi prefațat de dr. Maria Drăghici, activist și cercetător grad III al Departamentului de Cercetare Artele Spectacolului și Film din cadrul U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” iar tema conferinței va fi un studiu istoric asupra infrastructurilor subversive în artă, începând cu modernismul, acționismul și apoi perioada contemporană, prin filtrul teoretic al lui Beuys.