fbpx

„La lyra del Ciel”, concert în cadrul Festivalului de Muzică Veche

Goethe Institut România organizează joi, 16 noiembrie, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, București, concertul „La lyra del Ciel”, program susținut de Elisabeth Seitz și trio-ul „Nuovo aspetto”.

Evenimentul are loc în cadrul Festivalului de Muzică Veche, București ediția a XVIII-a, manifestare care reunește artiști din elita muzicii vechi din Europa și România. 

Programul propus de Elisabeth Seitz și trio-ul „Nuovo aspetto” este o invitație la emoție și introspecție, bazată pe elemente precum vocea umană, harpa și psalterionul – instrumentele îngerilor. Din timpuri imemoriale, oamenii au fost influențați de efectele muzicii. Așa-numita „Teorie a afectelor” afirmă că emoții precum bucuria, tristețea sau durerea pot fi exprimate muzical și că muzica i le poate provoca ascultătorului. Această teorie a jucat un rol esențial în muzica barocă, influențând evoluția stilistică a acesteia. 

Considerată a fi printre cele mai seducătoare forme de exprimare artistică, vocea umană (în special cea de soprană) se împletește de minune cu alte timbre instrumentale. Între acestea, psalterionul și harpa – „instrumentele îngerilor” – sugerate astfel și prin intermediul celebrelor picturi ale artei italiene, spaniole, germane sau franceze se reunesc minunat în buchete sonore de un rafinament aparte. 

Reclame

Concertul „La lyra del Ciel”, cu sonorități „minimaliste” și emoții desprinse din alt univers, este susținut de soprana Ulrike Hofbauer și de instrumentistele Elisabeth Seitz și Johanna Seitz. Programul include muzică de Claudio Monteverdi, Athanasius Kircher, Heinrich Schütz, Georg Friedrich Händel, Antonio Caldara, Richard Edwards, precum și cântece tradiționale din Insulele Britanice.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame