Literatură pentru o lume mai bună: Siebenbürgen

Goethe Institut România ne invită luni, 29 ianuarie, de la ora 18:00, la Pavilion Goethe, Bibliotecă, Calea Dorobanților 32 pentru o discuție privind literatura din și despre Siebenbürgen/Transilvania, în cadrul celei de-a doua runde din seria de evenimente „Literatură pentru o lume mai bună”.

În cadrul evenimentului va fi prezentată, pe scurt o selecție din cele 13 cărți despre Siebenbürgen prezentate în articolul însoțitor din ADZ (https://adz.ro/artikel/artikel/eventreihe-adz-goethe-institut-literatur-fuer-eine-bessere-welt-siebenbuergen-zwischen-historischen-traumata-herbem-tagwerk-und-hehren-traeumen).

Accentul nu va fi pus atât de mult pe istoria germană a Transilvaniei (ca în articol), ci organizatorii doresc să folosească evenimentul pentru a reflecta împreună asupra prezentului și viitorului regiunii.

Ce oameni diferiți sunt atrași de Transilvania de astăzi? Cei care caută autenticitatea vieții rurale în mijlocul unei naturi nealterate, care s-a pierdut de mult timp în majoritatea regiunilor din Europa? Sau cei care, după plecarea multor sași transilvăneni, doresc să păstreze patrimoniul cultural unic al acestei regiuni pe care aceștia l-au lăsat în urmă: satele și bisericile fortificate, dintre care unele fac parte din patrimoniul mondial UNESCO? Cum este viața în satele de astăzi, cum pot fi conectați între ei diferiții locuitori, astfel încât să se perceapă ca o comunitate? Ce proiecte au cei care au rămas sau s-au întors în ceea ce privește munca socială, educațională și de tineret, dar și agricultura ecologică, inițiativele de turism moderat și de conservare a patrimoniului cultural? Ce putem învăța de la cei care modelează activ Transilvania de astăzi?

Reclame

Organizatorii sunt deosebit de încântați să aibă alături doi invitați pentru această reflecție și discuție, și anume Mo Schlattner (fiica lui Eginald Schlattner și consultant pentru limba germană ca limbă străină în sudul și estul României și în Republica Moldova) și Uwe Leonhardt (proprietarul pensiunii și centrului cultural Blumenhof din Deutsch-Kreuz/Criț și directorul general al Forumului Democrat al Germanilor din Kronstadt/Brașov).

În cadrul evenimentului se va oferi câte un exemplar din fiecare dintre cele 13 cărți prezentate în cadrul ADZ.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame