fbpx

MINA – primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est

Muzeul, care are un ghid virtual – un avatar cu inteligență artificială, va găzdui spectacole imersive cu proiecții 360, instalații de artă și tehnologie, expoziții și evenimente dedicate noilor media ṣi un spațiu special creat pentru copii, cu instalații interactive ṣi educative – MINA Kids.

Una dintre primele fabrici de calculatoare din România, ICE Felix, devine cel mai mare muzeu de new media art din țară, cu o suprafață de peste 2500 mp, situat în Pipera.

MINA – Museum of Immersive New Art este primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Muzeul, care are un ghid virtual – un avatar cu inteligență artificială, va găzdui spectacole imersive cu proiecții 360, instalații de artă și tehnologie, expoziții și evenimente dedicate noilor media ṣi un spațiu special creat pentru copii, de peste 800 mp, cu instalații interactive ṣi educative – MINA Kids.

Conceput de One Night Gallery şi Le Petit, MINA este suma intersecţiilor dintre artă, tehnologii emergente ca mediu de creaţie, experienţe interactive, educaţie şi dezvoltare de noi competenţe digitale.

Reclame

„MINA este centrul ce reuneşte pasiunea noastră pentru arta digitală şi inovaţie în cadrul industriilor culturale şi creative pe care vrem s-o celebrăm printr-o abordare accesibilă publicului larg. Reprezintă experienţa noastră acumulată în 6 ani de proiecte marca One Night Gallery, în care ne-am concentrat pe crearea şi dezvoltarea scenei locale de new media art şi coagularea comunităţii de artişti şi dezvoltatori care au acum un spaţiu permanent de expunere. De asemenea, MINA are la bază şi experienţa de 10 ani de proiecte Le Petit care înseamnă o comunitate de mii de oameni care au luat parte la experienţe interactive şi concepte ieşite din comun. MINA va fi locul în care fiecare vizitator este protagonist, iar totul se întâmplă într-o clădire cu o istorie pe măsură, fosta hală de producţie de calculatoare ICE Felix, pe care ne-am propus să o readucem la viaţă împreună cu partenerii noştri”, spun co-fondatorii MINA.

Cu ocazia inaugurării, MINA va lansa şi primele două spectacole imersive: Gustav Klimt. The Immersive Show şi Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei.

Primul este o producţie multimedia, care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau şi simbolurile bizantine. Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” şi „Doamna în Aur”, fiecare piesă fiind meticulos pusă în scenă 360 de grade, într-un spaţiu de 7 metri înălţime. Spectacolul audio-vizual este realizat de studioul Aural Eye şi producătorul muzical, Alexei Ţurcan.

Reclame

Cel de-al doilea spectacol imersiv expus la MINA, Lumea Subacvatică, este o incursiune educaţională în biodiversitatea apei, marcată de conştientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată şi la protejarea speciilor. Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality şi producătorul muzical, Costav Ivanov.

Cele două show-uri vor putea fi vizionate începând cu 25 august, iar spaţiul MINA Kids se va deschide la o săptămână distanţă, pe 1 septembrie. Ulterior, organizatorii vor lansa şi Laboratorul de Inovaţie, locul în care comunitatea de artişti şi dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii şi unde vor fi găzduite rezidenţe de creaţie şi noi proiecte şi spaţiul expoziţional de New Media Art.

Muzeul, un proiect conceput de One Night Gallery şi Le Petit, poate fi vizitat în fiecare zi, de miercuri până duminică, între orele 11:00 şi 24:00. Biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul oficial minamuseum.com sau direct de la faţa locului.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame