fbpx

O nouă ediție a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”

„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția a XXXIII-a, se află la startul ei! În perioada 1 – 17 octombrie 2023, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spațiu se va desfășura în 10 zile calendaristice și va demonstra că, chiar dacă trăim cu toții timpuri complicate, dacă există voință, se găsesc și soluții pentru a merge mai departe. Căci numai împreună vom reuși să mergem mai departe…

Organizatorii principali și ai acestei ediții sunt Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Ediția din acest an este dedicată împlinirii a 305 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2023) și a 250 de ani de la colonizarea primară a Steierdorfului (1773 – 2023). 

Desigur că vor fi organizate și alte evenimente importante care să sprijine păstrarea identității germanilor pe aceste meleaguri, dar și deschiderea spre comunitatea largă a Banatului Montan, indiferent de limba maternă a membrilor săi. 

Anul acesta sunt programate 45 de manifestări în 11 localități ale județelor Caraș-Severin și Timiș. Având sprijinul oferit constant de Ministerul Culturii, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Departamentul pentru Relații Interetnice, precum și al altor instituții și organizații partenere, manifestarea de răsunet în mediul cultural de limbă germană din spațiul estic și central european, „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediția 2023, se dorește a fi, ca și cele din anii precedenți, o punte de legătură între ceea ce a fost și ceea ce va fi de acum înainte. 

Reclame

Programul parţial al ciclului de manifestări, cuprinde:

1 octombrie 2023, Văliug

  • Strada principală și piațeta de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi” / ora 14.15: Program cultural prezentat cu prilejul hramului, cu participarea Fanfarei din Anina (dirijor: Dimitrie Omescu), urmat de Parada portului popular german.
  • Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi” / ora 15.00: Sfânta Liturghie de hram, organizată cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la construirea bisericii.
  • Piațeta de lângă Biserica Romano-Catolică „Sfântul Francisc de Assisi” / ora 16.00: Sărbătoarea „Kirchweih“-ului, cu ridicarea pomului și program cultural cu participarea Formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ din Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), a Formației de dansuri populare germane din Buziaș (coordonatoare: Edda Kunz) și a Fanfarei din Anina (dirijor: Dimitrie Omescu).

3 octombrie 2023, Reșița

Reclame
  • Centrul German „Alexander Tietz“ = Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10.00: Ziua Unității Germane – Expoziție de fotografii: „Berlin, capitala Germaniei”, cu fotografii realizate în anii anteriori de Erwin Josef Țigla; Expoziție de filatelie dedicată Zilei Unității Germane, din colecțiile Erwin Josef Țigla și Gustav Ioan Hlinka.
  • Galeria Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin / ora 11.30: Expoziție de artă plastică din colecția Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.

5 octombrie 2023, Reșița

  • Muzeul Banatului Montan / ora 16.00: Prezentare de carte în prezența editorilor Andrei Corbea-Hoişie și Rudolf Gräf: „Limbă și cultură germană în România (1918 – 1933). Realităţi postimperiale, discurs public şi câmpuri culturale“, 2 volume, Iași: Editura Polirom, 2023.

6 octombrie 2023, Reșița

  • Muzeul Banatului Montan / ora 11.30: Vernisajul expoziției „Pandemiile și epidemiile trecutului – provocări de comunicare multilingvă”, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României. Introducere în expoziție: subsecretarul de stat Thomas Șindilariu.

6 octombrie 2023, Reșița

  • Curtea Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 16.00: Vernisajul expoziției „Viața cotidiană a germanilor din Banat în secolul XX în fotografii de familie”, în parteneriat cu Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca. Introducere în expoziție: subsecretarul de stat Thomas Șindilariu, din partea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului
  • Foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 17.00: Inaugurarea expoziției filatelice interjudețene cu participare internațională „Etnic 2023 / Un panou”.
  • Foaierul Centrului Universitar UBB din Reșița / ora 18.00: Vernisajul expoziției „Samuel von Brukenthal – un european timpuriu”. Introducere în expoziție: subsecretarul de stat Thomas Șindilariu, din partea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.

8 octombrie 2023, Caransebeș

  • Parcul „G-ral Ioan Dragalina” – Biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire” / ora 10.30: 300 de ani de la reîntemeierea Parohiei romano-catolice și de la punerea pietrei de temelie a actualei biserici (1723 – 2023). Parada portului.
  • Biserica Romano-Catolică „Neprihănita Zămislire” / ora 11.00: 300 de ani de la reîntemeierea Parohiei romano-catolice și de la punerea pietrei de temelie a actualei biserici (1723 – 2023). Sfântă Liturghie închinată Jubileului, celebrată de mons. Johann Dirschl, vicar general (Timișoara).
  • Piațeta din fața Bisericii Romano-Catolice „Neprihănita Zămislire” / ora 12.00: 300 de ani de la reîntemeierea Parohiei romano-catolice și de la punerea pietrei de temelie a actualei biserici (1723 – 2023). Program cultural cu participarea Formației de dansuri populare germane „Enzian = Gențiana“ din Reșița (coordonatori: Marianne și Nelu Florea).

8 octombrie 2023, Anina

  • Centrul Cultural Muzeistic / ora 13:30: 305 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2023): Expoziție de artă plastică a artiștilor plastici Doina & Gustav Hlinka și Viorica Ana Farkas, membri ai Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza” al Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.

8 octombrie 2023, Ciclova Montană

  • Biserica Romano-Catolică de pelerinaj „Maria Stâncii“ / ora 16.30: Pelerinajul germanilor din Banatul Montan. Sfântă Liturghie închinată Maicii Domnului de la Ciclova, celebrată de mons. Johann Dirschl, vicar general (Timișoara).
Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame