fbpx

Săptămâna Limbii Italiene în Lume – Expoziția „Are They Rocks or Clouds?” de Marina Caneve

În cadrul Săptămânii Limbii Italiene în Lume, Institutul Italian de Cultură din București inaugurează joi, 19 octombrie 2023, la ora 18.30, la sediul său din Aleea Alexandru 41, expoziția de fotografie a Marinei Caneve „Are They Rocks or Clouds?”.

„Are They Rocks or Clouds?”  este un proiect de cercetare interdisciplinară care are la bază ipoteza apariției în Munții Dolomiți a unei ample catastrofe hidrogeologice, precum cea din 1966, în următorii cincizeci de ani. Confruntarea cu spectrul unei catastrofe în viitor, dar nu în perioada imediat următoare, i-a dat Marinei Caneve posibilitatea de a depăși necesitatea de a documenta un eveniment colectiv în momentul apariției acestuia și de a goli tradiționalul imaginar al muntelui de fascinația sa naturală pentru a crea un nou imaginar incert, care să permită explorarea și decodificarea peisajului și de a-l observa din nou din perspectiva vulnerabilității noastre de a trăi în el.

Expoziția de la București, curatoriată de Alessandro Dandini de Sylva, se desfășoară în două secțiuni. În sediul raționalist al Institutului Italian de Cultură este explorată posibilitatea dispozitivului expozițional de a evoca experiența riscului de a locui în zone fragile prin intermediul unei instalații care redă stratificarea și glisarea, tipice riscului hidrogeologic, ca bază pentru folosirea aparatului vizual.

 În spațiul expozițional Switch Lab de la fosta Casă a Scânteii, cunoscută cu denumirea de Casa Presei Libere, este studiat, în schimb, rolul imaginilor de arhivă în raport cu producția vizuală contemporană și posibilitatea renunțării la o poziție narativă directă și frontală în favoarea unei stratificări de viziuni evocatoare indirecte și laterale. Display-urile create de Etaoin Shrdlu Studio pentru ambele spații expoziționale sunt centrale în construcția proiectului fiindcă se bazează, pe de-o parte, pe fragilitatea geologică structurală a muntelui și, pe de altă parte, pe căutarea unei viziuni multidisciplinare și multidimensionale asupra locuirii în peisaj.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame