fbpx

Sărbătorirea a 200 de ani de existență a cehilor în Banat

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti împreună cu Ambasada Cehiei la București și Uniunea Cehilor din România vă invită marți, 26 septembrie 2023, pentru a să sărbători cei 200 de ani de existența a cehilor în Banat.

În 1823, în timpul Imperiului Austro-Ungar veneau pe Dunăre în Banat primii coloniști cehi. Cehii din Banat și-au păstrat vii tradițiile, limba, cultura pe care vin să le prezinte publicului la 200 de ani de la înființarea primei așezări. Marea majoritate a cehilor au sosit în secolele XVIII și XIX, la invitația autorităților habsburgice. Aceștia au contribuit la dezvoltarea regiunii Banat și au jucat un rol important în domenii precum agricultura, industria și cultura.

În prezent există șase așezări compacte: Ravensca, Gârnic, Sfânta Elena, Eibenthal, Bigăr și Șumița. Chiar dacă numărul de cehi din Banat a scăzut semnificativ din cauza migrației și asimilării culturale, comunitatea încă își păstrează tradițiile și identitatea culturală.

Evenimentul de pe 26 septembrie, ce va avea loc între orele 10:00-16:00 la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti“, va prezenta publicului cultura și tradițiile comunității.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame