fbpx

Serată italiană #Aiciastat cu arii și artă

Duminică, 17 martie 2024, de la ora 18.00, Institutul Italian de Cultură din București găzduiește, la sediul din Aleea Alexandru 41, o Serată italiană #Aiciastat cu arii și artă.

Asociația culturală “Aici A Stat” invită publicul bucureștean la o nouă serată culturală într-un loc inedit din inima capitalei, Institutul cultural Italian, la aniversarea a 219 de ani de la înființarea Regatului Italiei. 

Institutul Italian de Cultură se află pe Aleea Alexandru, în vila lui Evy Lampart ridicată în stil cubist-modernist în 1936. Evy Lampart a apelat la serviciile lui Alexandru Zachary (Alexandru Zaharia), dar bibliografia de specialitate atribuie casa arhitectului Tiberiu Niga. Asociația culturală “Aici a stat” continuă să deschidă ușile patrimoniului bucureștean în Parcelarea Filipescu, una dintre parcelările de început ale capitalei realizată în 1910, la marginea oraşului de atunci, în apropierea Grădinii Kiseleff, pe terenurile familiei Filipescu. Veți avea astfel șansa de a păși în interiorul vilei moderniste, veți asculta muzică clasică compusă de compozitori italieni în acest cadru inedit, admirând colaje de artă realizate de Livia Marinescu și Nicoleta Ababei printre obiecte de antichități marca Italian Vintage Shop și o colecție de viori realizate de unul dintre membrii Ansamblului cameral #Aiciastat, Ștefan Tajti, violist, violonist și lutier.

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală “Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 46.000 de iubitori de patrimoniu.

Reclame

La ora 18:00 publicul este așteptat la un pahar de vin, la o gustare și la bezele. Ana Rubeli, fondatoarea proiectului #Aiciastat și a Asociației culturale „Aici A Stat” va povesti despre istoricul vilei, al parcelării și despre importanța datei de 17 martie pentru istoria Italiei. Publicul va putea admira expoziția de viori ca în Cremona secolului XVII și va putea descoperi expoziția de artă cu colaje tematice printre obiecte de antichități. La ora 18:30 va începe recitalul de muzică clasică susținut de Ansamblul cameral #Aiciastat cu soliștii invitați Hortenzia Forray Romanitan și Daniel Stoica care vor interpreta arii celebre. La finalul recitalului publicul poate rămâne la povești pentru a încheia o seară memorabilă.

Fragmente din recitalul interpretat de Ansamblul cameral #Aiciastat vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”:

Evenimentul își propune aducerea locuitorilor capitalei într-un spațiu cultural alternativ unde pot fi surprinși atât de arhitectura modernistă și atmosfera artistică, cât și de muzică clasică cu o tematică aleasă special cu această ocazie. Biletul este de 150 lei/ persoană, iar copiii până în 10 ani au gratuitate: https://embed.booktes.com/embed/ticket/serata-italiana-aiciastat-cu-arii-si-arta-la-institutul-cultural-italian

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame