Timișoara: weekend cu două festivaluri!

Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 a pregătit, pentru acest weekend, două evenimente de excepție: festivalurile Plai şi cel Medieval „Prin foc şi sabie”.

În 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, PLAI evoluează din formatul de festival și dezvăluie un proiect dedicat moștenirii acestuia și anului Capitalei Culturale Europene 2023.

Mereu cu gândul la orașul care i-a fost gazdă, în perioada 8 – 10 septembrie, PLAI va prezenta proiectul TIMISIEN (nume inspirat de Castrum Timisiensis, denumirea veche a așezării ce avea să devină Timișoara), o instalație monumentală cu o amprentă la sol de 1375mp. Dezvoltarea acestui proiect a început în anul 2019, fiind realizat de Architects of Air în colaborare cu Centrul Cultural PLAI și inspirat de Timișoara, clădirile și istoria sa. În stadiul inițial, structura avea 21 de domuri, dar acum a fost extinsă la 23 de încăperi, reprezentând anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Mediul pneumatic al luminarium-ului, în puritatea sa organică, oferă un recipient utopic ce conține strălucirea radiantă și nuanțele subtile ale luminii. Prin tunelurile labirintice și cupolele cavernoase, vizitatorii se vor putea deplasa într-un mediu de culori saturate, într-o lume diferită de cea normală, cotidiană, însoțiți de un peisaj sonor senzorial blând. Experiența poate fi comparată cu o plimbare printr-un vitraliu, cu o stație spațială futuristă sau cu a fi în interiorul unei creaturi gigantice, care respiră organic.

Reclame

Ulterior prezentării la Timișoara, TIMISIEN va purta povestea Timișoarei, Capitală Europeană a Culturii 2023 către toate cele 5 continente fiind forma fizică a sintagmei “Lumină peste granițe” și o moștenire internațională a acestui an.

PLAI iese de pe teritoriul Muzeului Satului Bănățean și se răspândește în oraș punând lumina pe partenerii săi, la ei acasă, desenând un traseu de explorare urbană care să sărbătorească orașul. Descoperind noi valențe ale orașului dar și ale noastre, acest format provoacă ideea de festival, de sustenabilitate și viitor al comunităților noastre. Moștenirea PLAI trăiește prin toată această efervescență de activitate care are ca punct central, în Piața Unirii, luminariul TIMISIEN – dând credit rădăcinilor care au dat naștere orașului, comunităților și realităților noastre de astăzi.

PLAI 18 se va îndreapta către public și va oferi prezentări muzicale, proiecții de filme, spectacole de teatru și ateliere artistice în 18 spații în aer liber și spații interioare din întregul oraș. Timp de trei zile, PLAI va aduna peste 90 de prieteni cu proiecte noi și vechi. Adulți și copii sunt așteptați la Muzeul Apei pentru a se bucura împreună de ateliere educative, dar și de relaxare sau sport, filme și tururi ghidate în muzeu; vor pătrunde cu grijă în tainele universului înstelat, alături de Societatea Română pentru Astronomie Culturală care ne va ghida pas cu pas printre stele, planete și meteoriți. Se vor lăsa purtați pe ritmuri de worldmusic pe timp de seară alături de DJ în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, sau vor lua parte la sesiuni de muzică improvizată în Parcul Botanic. Standurile expoziționale ale artizanilor, întreprinderilor sociale, artiștilor locali împreună cu ateliere, degustări de cafea și vin își găsesc locul la AMBASADA/building.a.community. La Casa LOGS, cei interesați sunt așteptați la un brunch cu mâncare tradițională din Ucraina, Somalia și Siria, alături de migranți
și refugiați stabiliți în Timișoara.

Reclame

Toate evenimentele vor fi accesibile publicului, cu intrare liberă. Vezi programul complet PLAI 18, aici:

Tot în această perioadă, vineri, 8 septembrie, Muzeul Satului Bănăţean oferă festivalul Medieval „Prin foc şi sabie”, o călătorie cronologică prin istoria Europei, din Preistorie până în Epoca Modernă, cu tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri şi muschete, viteji luptători şi strălucitoare nobile, meşteşugari şi săteni, toate fiind readuse la viaţă de către numeroase grupuri de reconstituire istorică din România şi din străinătate.

Până duminică, inclusiv, de la ora 18,00, sub îndrumarea arheologului Marius Barbu au loc ateliere de arheologie experimentală cu piatră cioplită preistorică. Komakiza, fierarul dac, deschide atelierul de fierărie antică, Damanais – ARS FABRILIS OFFICINA – aduce un atelier de lemnărit la strung antic, în timp ce Hrafnabroethr, prezintă navigatori şi luptători varegi din secolul X.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame