fbpx

Tradițiile sașilor transilvani, sărbătorite în Săptămâna Haferland

Comunitățile săsești din „Țara Ovăzului” sărbătoresc, și în acest an, Săptămâna Haferland, care include, ca de fiecare dată, evenimente bazate pe tradițiile acestei etnii.

A XI-a ediție a Săptămânii Haferland, eveniment dedicat promovării culturii şi tradiţiilor saşilor din „Ţara Ovăzului”, ţinut cuprins între Braşov, Sibiu şi Sighişoara, are loc, anul acesta, între 8 şi 11 august.  

Tema evenimentului este „Istorie, tradiţie şi cultură, ieri şi azi în Haferland”, au anunţat organizatorii săi, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga, în cadrul unei prezentări organizate la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Printre punctele de atracție ale festivalului au fost anunţate: bal săsesc la Criţ, expoziţie de dangale la Viscri, vizită la Cetatea fortificată Saschiz care a fost restaurată, dar și un concert al superstarului rock Peter Maffay la Sibiu.

Ediția din acest an a Săptămânii Haferland este marcată și de sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, una dintre cele mai frumoase şi mai mari fortificaţii medievale din Transilvania, eveniment care va avea loc în 11 august. Pe lângă această localitate, alte nouă așezări vor marca evenimente în cadrul festivaluluii: Archita, Saschiz, Homorod, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.  Zona în prezența sașilor este atestată de circa opt secole, este leagănul culturii rurale săsești din inima Transilvaniei, a cărei moștenire cuprinde un bogat patrimoniu etnografic și arhitectonic, cu exemple precum casele tradiționale săsești sau ansamblurile bisericilor fortificate.

Reclame

Astfel, unul dintre cele mai aşteptate  evenimente ale ediţiei este Balul săsesc, care va avea loc la Criţ. La Viscri se va organiza o expoziţie specială, de dangale, realizată de artistul bijutier Sorina Cotea. „Fiecare sat din Transilvania are o danga specială, mai simplu spus semnul satului. Vor fi explicaţii pentru fiecare danga. În gospodăria tradiţională a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, vizitatorii vor vedea exact cum se foloseau dangalele: pe sacii de moară, la animale” – au explicat organizatorii. 

Alte evenimente, la care sunt așteptați peste 10.000 de vizitatori din România, Germania, Austria, Regatul Unit sau SUA sunt vizite la bisericile fortificate, în gospodăriile tradiţionale săseşti, concerte, baluri de muzică tradiţională săsească, concerte de orgă, spectacole de dans popular, proiecţii de film, conferinţe cu public, expoziţii de meşteşuguri, de costume populare, ateliere pentru copii şi adulţi, vizite la ferme, degustări de produse bio. La ediţia din acest an a festivalului va putea fi vizitată şi cetatea fortificată din Saschiz, unde lucrările de restaurare se vor încheia la sfârşitul lunii mai. Organizatorii au anunţat de asemenea şi concertul superstarului rock german Peter Maffay, născut la Brașov, care va concerta susține un spectacol la Sibiu, în 4 august.

Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland are loc sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi, pentru prima dată, sub auspiciile Familiei Regale a României. Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizaţie care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 ani.

Reclame

Programul complet pentru ediția a XII-a va fi disponibil în perioada următoare pe www.haferland.ro 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame