Rețeta macedoneană de uștipți din cartofi

Rețeta macedoneană de uștipți din cartofi

Am primit o carte de bucate macedonene realizată de Marjan Mihajlov și tipărită de editura Macedoneanul a Asociației Macedonenilor din România. Cartea are 42 de rețete tradiționale, probabil culese din comunitate. Ce e interesant este că sunt rețete simple, cu ingrediente aflate la îndemâna oricui, și sățioase.

Pentru astăzi am ales o rețetă similară cu cea a clătitelor ucrainene de cartofi deruny: uștipți din cartofi.

Rețeta tortului Doboș

Tort Dobos

Dobostorta sau tortul doboș este foarte cunoscut mai ales în Transilvania, moștenire din perioada imperiului Austro-Ungar. Rețeta tortului Dobos a fost ținută secretă timp de 20 ani de către creatorul ei, chiar dacă mulți cofetari, din întreaga Europă, au încercat să o copieze. În anul 1906, când Dobos Jozsef a decis să se retragă din activitate, a dezvăluit rețeta membrilor Asociației Cofetarilor din Budapesta, cu condiția să fie utilizată doar de aceștia. Acum însă este celebră în toată lumea!