Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/Cincșor invită publicul sâmbătă, 2 septembrie, la biserica fortificată Cincșor (jud. Brașov), în cadrul primei ediții a Nopții muzeelor la sate, o nocturnă dedicată exclusiv patrimoniului cultural din zonele rurale, al cărei inițiator este Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR).
Biserica evanghelică din Cincșor este cea mai bine și complet conservată biserică fortificată săsească din zona Făgărașului și una dintre cele mai pitorești din toată Transilvania. În intervalul orar 17:00-23:00, la Cincșor va fi organizat un program variat ce include tururi ghidate, expoziții, concert de orgă și degustare de plăcinte săsești. Intrarea este liberă.
Satul Cincșor/ Kleinschenk este unul din cele mai vechi, coloniștii de aici ajungând probabil în primul val de colonizare, odată cu cei de la Cincu. Aflat în plin câmp, în apropierea principalului drum ce leagă Brașovul de Sibiu și chiar pe drumul care leagă Făgărașul de Cincu și mai departe de Agnita, numele german al satului – Kleinschenk (în traducere „cârciuma mică”) – îi atestă rolul de popas.
Biserica evanghelică fortificată ocupă centrul fostului sat săsesc, întregul ansamblul fiind construit între mijlocul secolului al XIII-lea și 1637, cu mici intervenții din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Din mobilierul bisericii nu se păstrează piese mai vechi de mijlocul secolului al XIX-lea. Un altar poliptic târziu, realizat în jurul anului 1650, se găsește în Muzeul Țării Făgărașului. Pictura altarului actual a fost realizată de pictorul Carl Dorschlag în 1867, iar tâmplăria de un meșter sibian în 1868. Orga realizată de meșterul Samuel Maetz în 1805 a fost recent restaurată și este funcțională.
La nord, peste drum de biserică, se află probabil cea mai veche casă parohială din mediul rural. Nucleul acesteia este construit în secolul al XVI-lea, iar după o restaurare recentă în interior au fost descoperite fragmente generoase de pictură murală decorativă din secolul al XVII-lea.
Biserica și o parte din fortificație au fost restaurate începând cu anul 2011, întreg ansamblul fiind parte a unui proiect de revitalizare implementat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor. Scopul final este de a obține un produs cultural inedit în peisajul bisericilor fortificate din Transilvania – o biserică culturală. Începând cu anul 2017, Cincșorul este gazda unei Reședințe Internaționale de Artă Vizuală ce aduce anual laolaltă artiști care creează inspirați de oamenii, istoria și natura locului. Lucrările lor pot fi admirate în biserica fortificată și în fosta școală săsească construită în 1910, cu influențe Art Nouveau, opera arhitectului transilvănean Fritz Balthes – astăzi casă de oaspeți.
Cu prilejul Nocturnei muzeale rurale, publicul este invitat să viziteze:
- – în biserică: expoziția artiștilor participanți la Reședința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2022;
- – în sacristie: expoziția „Meșteșugul cositorului în Europa Occidentală și în Transilvania, secolele XVI-XIX”, organizată în cadrul proiectului Biserica culturală Cincșor, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură.
Program:
- – orele 17:00, 18:30 și 22:00: tur ghidat Biserica culturală Cincșor și ansamblul ei (limbile română și engleză), cu degustare plăcintă de Cincșor;
- – ora 21:00: Concert de orgă cu Klaus Dieter Untch, la orga istorică realizată în 1805 de meșterul Samuel Maetz, în prezent restaurată.