La muzeul din Parcul Copou dedicat poetului național, vă așteaptă o expoziție inedită: „Semnez în nume propriu: M. Eminescu”, care, printre alte documente, expune un interogatoriu la care a fost supus Mihai Eminescu. Vernisajul expoziției va avea loc la ora 13:00, în prezența dr. Suzana Bodale, de la Arhivele Naționale Iași, care va oferi detalii interesante despre dosarul expus. Evenimentul va continua cu sceneta „La interogator”, interpretată de actorii Gelu Ciobotaru și Daniel Onoae.
Tot la Muzeul „Mihai Eminescu”, începând cu ora 16:00, MNLR Iași propune poeților pasionați, amatori și profesioniști, un atelier de poezie special organizat și moderat de scriitorii Elena Simion și Claudiu Ioan Maftei. Participanții la acest atelier sunt invitați să vină cu două-trei poezii proprii, pentru o lectură și o dezbatere constructivă.
În aceeași zi, la Casa Muzeelor se va desfășura o ediție aniversară a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți (10-15 ani), care a împlinit 5 ani de existență, sub coordonarea Alinei Aron. Începând cu ora 16:00, membrii permanenți ai clubului se vor revedea în sala de educație muzeală, unde vor trece în revistă cărțile discutate pe parcursul acestor ani, stabilind lista de lectură pentru anul 2024.
La Muzeul „Vasile Pogor – Casa Junimii, MNLR Iași invită publicul să asiste la un spectacol de teatru-dans cu o coregrafie remarcabilă, Red Line, începând cu ora 18:00, în sala Studio J. „Red Line este despre exagerare, despre abuz și exces, un spectacol oglindă al societății care galopează într-un tumult continuu”. Interpretează: Alice Veliche, Georgiana Condurache, Alexandru Radu. Sunet: Dani Popa. Light design: Andrei Emilian. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
În colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”, MNLR Iași va organiza o expoziție de medalii și plachete cu tematică eminesciană din patrimoniul propriu, expoziție care poate fi vizitată la sediul partenerilor din Brăila.