Pe data 28 noiembrie, elevii Liceului Ady Endre din București vor putea asculta o interesantă conferință despre activitatea, viața și descoperirile savantului maghiar Neumann János, susținută de profesorul inginer Varga János, unul dintre cei mai importanți cercetători Neumann, membru al Societății de Informatică Neumann János.
Neumann János este considerat în întreaga lume tatăl calculatorului. Realizările sale în domeniul informaticii au devenit indispensabile în construcția calculatoarelor moderne. Astfel, telefoanele mobile, comunicațiile digitale, inteligența artificială și dezvoltările în domeniul roboticii se bazează toate pe principiile pe care Neumann le-a formulat în 1945.
Însă ceea ce se știe prea puțin este că Neumann János a fost un om de știință versatil: și-a început cariera ca chimist și și-a lăsat amprenta și asupra matematicii, fizicii, meteorologiei numerice, teoriei jocurilor (și, prin aceasta, asupra economiei), printre alte domenii.
În conferința sa, profesorul inginer János Varga va prezenta detalii și mai puțin cunoscute cum ar fi:
- – cercetările lui János Neumann în domeniul industriei militare,
- – implicarea sa într-un proiect militar secret alături de Einstein și Tesla,
- – caracterul uman al marelui om de știință, virtuțile și slăbiciunile sale (bazându-se pe corespondența purtată de-a lungul anilor de Neumann cu fiica sa, profesoara de economie Marina Von Neumann Whitman, care dezvăluie că acesta nu a fost doar cel mai strălucit om de știință al secolului XX, ci și un om obișnuit, cu un excelent simț al umorului și un spirit uneori aproape copilăresc.)
De asemenea, invitatul va aduce la București un cadou cu totul special: va reda o conversație înregistrată de postul de radio Vocea Americii (VOA) la 13 aprilie 1955, singura conversație din lume în care îl auzim pe János Neumann vorbind în limba maghiară, un eveniment unic! În interviu, Neumann, în calitate de consilier științific al Comisia pentru Energie Atomică a Statelor Unite (AEC), își expune ideile sale despre producerea și utilizarea pașnică a energiei nucleare, care sunt valabile și astăzi. Într-unul din blocurile conferinței pot fi auzite declarațiile unor oameni de știință celebri și ingineri cu care a colaborat, ale prietenilor (Teller Ede, Wigner Jenő, Fellner Vilmos etc.) și colegilor săi (Herman H. Goldstine – matematician, Julien Bigelow – primul inginer de proiectare de calculatoare), ale membrilor familiei (fratele, soția, fiica), liderilor militari (Leslie R. General Groves – șeful Proiectului Manhattan, amiralul Lewis Strauss – șeful Comisiei pentru Energie Atomică, principalul susținător politic).
Prelegerea face parte din programul neumann120.hu și este susținută de programul Academiei Maghiare de Științe (MTA): Sărbătoarea Științei Maghiare, cu sprijinul Departamentului de diplomație științifică al Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior (KKM).