5 noiembrie – Ziua Mondială a Limbii Romani

În 2015, UNESCO a declarat data de 5 noiembrie drept Ziua Mondială a Limbii Romani. La noi în țară se mai sărbătorește Ziua Limbii Romani (sau rromani) în România în data de 16 iunie. În lume ar fi aproximativ 4,8 milioane de vorbitori ai acestei limbi, cei mai mulți în România (circa 270.000, respectiv 1,2% din populație) și în Slovacia (circa 250.000, respectiv 4,8% din populație). Cehia, Bulgaria și Ungaria sunt alte țări unde numărul vorbitorilor este mai mare de 100.000.

Naționala de hochei a României și imnul Ținutului Secuiesc – un rezumat

two persons playing ice hockey with referee

Probabil toată lumea a auzit măcar vag despre scandalul din prima parte a lunii mai, când echipa națională de hochei a României a participat la Campionatul mondial de hochei pe gheață de la Ljubljana, în Slovenia. Ce a declanșat scandalul? Jucătorii de etnie maghiară din echipă au cântat împreună cu suporterii (sau doar au ascultat? depinde pe cine întrebi) imnul Ținutului Secuiesc. Am făcut mai jos un rezumat al poveștii și al luărilor de poziție.

Cursuri de germană pentru profesie

people sitting on chair in front of table while holding pens during daytime

Un comunicat de presă primit de la Centrul Cultural German Brașov anunță lansarea unui program pilot de cursuri de limbă germană pentru profesie. Asta spune multe despre cum arată piața muncii în Brașov și în zonă și cam care sunt limbile străine necesare sau căutate de angajatori. Și mai arată că, deși Brașovul este un oraș unde tradițional se învăța german, nevoia rămâne mare în continuare. Informațiile din comunicat le găsiți mai jos.