fbpx

#145 de ani de la naşterea scriitorului V. Stefanyk

Cine a fost însă Vasyl S. Stefanyk?

O invitaţie succintă la un eveniment cultural ne-a atras zilele acestea atenţia: "Uniunea Ucrainenilor din România, Organizaţia judeţeană Cluj  în parteneriat cu  Specializarea Limba şi literatura ucraineană   din cadrul   Departamentului de limbi şi literaturi slave  organizează manifestarea #145 de ani de la naşterea scriitorului V. Stefanyk."

Cine a fost însă Vasyl S. Stefanyk?

Wikipedia ne spune că "Vasyl Semenovych Stefanyk (ucraineană: Василь Семенович Стефаник, 14 mai 1871 – 07 decembrie 1936) a fost un scriitor ucrainean clasic de proză și un activist politic. El a fost membru al parlamentului austriac 1908-1918.
Vasyl Stefanyk s-a născut pe 14 mai 1871 in satul Rusiv, în familia unui țăran cu stare. El s-a născut în regiunea istorică Pokuttya, în Austro-Ungaria, care astăzi face parte  din Raionul Sniatyn, Ivano-Frankivsk, Oblast. A murit la 7 decembrie, 1936, în acelasi sat, Rusiv, în acel moment parte a Poloniei."

Reclame

Am căutat ulterior mai mult decât câteva date biografice şi am aflat că a publicat 59 de romane, multe dintre ele având doar câteva pagini. Este ceea ce l-a şi consacrat, el devenind un maestru al acestui tip de roman scurt, numit şi roman  Stefanyk, caracterizat printr-o formă succintă și extrem de dramatică folosită pentru a capta momentele cruciale unice din viața unui erou.

Eroii poveştilor lui Stefanyk sunt în cea mai mare parte țărani din Pokuttia sa natală. Pe fondul general al sărăciei sau al războiului (în poveștile de mai târziu) Stefanyk a arătat eroii săi într-o dilemă universală, în care durerea este plasată în centrul existenței. Stefanyk s-a concentrat pe capturarea chinurilor sufleteţti, a agoniei interioare, care a relevat complexitatea psihologică a eroului.

Dacă v-a atras atenţia şi vreţi să aflaţi mai multe despre acest mare scriitor. descoperit relativ recent în Occident, vă recomandăm să asistaţi la prelegerile susţinute sâmbătă 22 octombrie, începând cu ora 11.00 în sala D.Popovici din str Horea nr 31 Cluj Napoca.

Reclame

#145 de ani de la naşterea scriitorului V. Stefanyk

 

 

Du vorba mai departe:
Reclame