fbpx

160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române

La 160 de ani de la acest eveniment istoric, Muzeul de Artă al României şi organizaţii de promovare socială şi culturală a romilor, vor organiza o serie de evenimente.

Pe 20 februarie 1856 avea loc dezrobirea romilor in Principatele Romane. Era un moment istoric care marca sfârşitul celor peste 5 secole în care ţiganii au fost robi în Moldova şi Valahia, perioadă cu impact direct asupra situaţiei romilor de astăzi. 

Ca să vă faceţi o idee despre ce însemna robia ţiganilor, citiţi cuvintele rostite de Mihail Kogălniceanu într-una din alocuţiunile sale de la Academia Română:

"Legea țării trata pe țigani de lucru, vândut și cumpărat ca lucru, deși prin deriziune numărul sau individul se califica de suflet: am atâtea suflete de țigani; în realitate, și mai ales stăpânii care aveau puțini țigani, îi tratau mai rău chiar decât prescripțiunile legii.

Reclame

Chiar pe ulițele orașului Iași, în tinerețele mele am văzut ființe omenești purtând lanțuri în mâini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte și legate prin coloane împrejurul gâtului. Bătăi crude, osândiri la foame și la fum, închidere în închisori particulare, aruncați goi în zăpadă sau în râuri înghețate, iată soarta nenorociților țigani! Apoi disprețul pentru sfințenia și legăturile de familie. Femeia luată de la bărbat, fata răpită de la părinți, copiii rupți de la sânul născătorilor lor și răzlețiți și despărțiți unii de alții, și vânduți ca vitele la deosebiți cumpărători, în cele patru colțuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite ființe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povățuiți de spiritul secolului, de legile omenirii, un număr de boieri bătrâni și tineri au întreprins de a spăla patria lor de rușinea sclaviei."

Cu această ocazie vor fi organizate câteva evenimente. Iată mai jos unde puteţi merge să aflaţi mai multe despre acest ce a însemnat abolirea sclaviei romilor în România: 

Vineri, 19 februarie

Reclame
  • Muzeul Național de Artă al României va găzdui vineri, 19 februarie, începând cu ora 10,00, manifestările prilejuite de marcarea a „160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române”. În cadrul evenimentului care va avea loc la Sala Auditorium vor avea loc momente artistice, precum și proiecția filmului „Aferim!” și a documentarului „Sclavia romilor. Lungul drum către libertate”.
  • Evenimentul este organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor „Romano Kher” împreună cu Ministerul Fondurilor Europene – Punctul Național de Contact pentru Romi și cu Ministerul Culturii.
  • La dezbaterea cu tema “160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române” va participa şi prim-ministrul Dacian Cioloş.

Sâmbătă 20 februarie 2016, ora 16.00

  • Muzeul Național de Artă al României și Giuvlipen, Compania de Teatru a Femeilor Rome, organizează spectacolul de teatru documentar Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!, un one woman show cu Mihaela Drăgan, în regia Lianei Ceterchi, ce va fi acompaniat de muzică tradițională romani în interpretarea Elenei Albu. Del Duma, Vorbeşte-le despre mine! spune poveștile de viață ale unor femei rome care încă se luptă cu stereotipurile și inegalitățile sociale. 
  • Evenimentul va avea loc în cadrul expoziției Egal. Artă și feminism în România modernă, deschisă la sediul MNAR, la parterul Galeriei Naționale. Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă. 

 

Du vorba mai departe:
Reclame