Cultura rusă este grandioasă, copleşitoare şi impresionantă. De la compoziţiile de muzică clasică la capodoperele cinematografice şi de la literatura care a impresionat o lume întreagă la creaţiile arhitectonice opulente, Rusia nu încetează să uimească şi să reverse peste lume bogăţia culturală.
Dacă locuiţi în Bucureşti, Craiova, Ploiești, Zalău sau Satu Mare, sunteţi invitaţi să descoperiţi to ce este mai frumos din suflettul rusesc prin intermediul evenimentelor organizate în cadrul Zilelor Culturii Ruse în România.
Evenimentele sunt organizate de Centrul Rus de Știință și Cultură din București, sub egida Ambasadei Federației Ruse, în cadrul celei de-a șasea ediţii a Zilelor Culturii Ruse în România.
Acest șir de evenimente va debuta pe 18 octombrie, începând cu ora 19:00 la Sala Radio prin concertul ”Ambasada Măiestriei”, susținut de laureați ai concursurilor internaționale, Ceaikovski Pavel Miliukov (vioară) și Filipp Kopacevski (pian). Concertul este organizat de Casa Muzicii din Sankt-Petersburg, cu sprijinul Ministerului culturii Federaţiei Ruse şi Radio România. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro și la casa de bilete a Sălii Radio.
Se va continua în perioada 19 octombrie – 5 noiembrie la Centrul Rus de Știință și Cultură (Bld.Lascar Catargiu 50) cu o expoziție foto interioară și în aer liber a tinerei artiste Tatiana Belitskaia, dedicată patrimoniului cultural al Rusiei. Intrarea este liberă.
Intervalul 26-30 octombrie este reprezentat de ”Săptămâna filmului rus” care va cuprinde șapte filme rusești, proiectate în Studioul Horia Bernea al Muzeului Naţional al Țăranului Român (str.Monetariei, nr.3). Toate filme sunt subtitrate în limba română şi sunt produse în anii 2015-2016. Filme artistice, de gen comedie, pentru copii etc. care povestesc despre dragoste, sport, război şi pace. La ceremonia de deschidere vor participa cineaşti şi actori ruşi. Săptămâna filmului rusesc va continua la Craiova, la Sala de Cultură a Studenților în perioada 28-31 octombrie, la Zalău – între 1-4 noiembrie, la Satu Mare – între 2-5 noiembrie.
În data de 8 noiembrie, începând cu ora 18.30 va avea loc deschiderea expoziției personale a pictoriței Maria Semionova, ”Continuă, Continuă Farmecul”. Maria Semionova este doctor în științe pedagogice, profesorul catedrei de pictură și compoziție a Institutului de Cultură și Artă. Așa cum v-am obișnuit la venirea fiecărui artist, aceasta va desfășura pe 9 noiembrie, de la ora 18.00 master-clasul ”Studiul portretului în acuarele”, prin care își va împărtăși secretele meseriei sale cu cei mici și cei mari.
În încheiere, pe 11 noiembrie, la ora 17.00, la Ploiești va fi prezentată cu sprijinul companiei Petrotel Lukoil la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” expoziţia "Costumului rusesc tradițional ”Port popular….Popor bine îmbrăcat”, care vă va familiariza cu îmbrăcămintea veche de ţara din partea europeană a Rusiei din colecția Muzeului de costume tradiționale (orașul Pereslavl- Zalessky). La expoziție sunt prezentate exponate autentice; vechimea majorității articolelor depășește 100 de ani, iar în unele cazuri – și 150 de ani. Pe 15 noiembrie expoziția va fi mutată la București, în sălile Centrului Rus, acolo unde se va continua promovarea tradiției.
Partenerii Zilelor Culturii Ruse sunt: Radio România, Muzeul Naţional al Țăranului Român, Asociația Artviva, Sala de Cultură a Studenților din Craiova, Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, reprezentanța Gazpromexport în România, compania Petrotel Lukoil.