fbpx

Afişul, creaţie artistică cu un puternic impact emoţional

Expoziţia „Războiul în Afișul Polonez. Colecţia Krzysztof Dydo” poate fi vizionată la Cluj în perioada 21 ianuarie-21 februarie 2016.

Afişul este una dintre cele mai puternice, mai directe şi mai edificatoare forme de artă contemporană. Rolul său de purtător de mesaj se împarte între mesajul intrisec şi cel subtil, dominat de culoare, personaj, interpretare de mesaj. 

Afişul care militează pentru pace, afișul anti-război, care luptă pentru dezarmare, care atrage atenţia asupra atrocităţilor războiului şi avertizează împotriva lor, care semnalează conflicte vechi sau nou apărute, care condamnă terorismul şi orice agresiune internaţională a devenit cu timpul un fel de specialitate poloneză. 

Expoziția conține 52 de afişe create între anii 1939-2014 și selectate din colecția lui Krzysztof Dydo. Acest renumit expert în arta afişului, autor a nenumărate publicaţii dedicate acestei teme și co-fondator al Galeriei Afişului din Cracovia deține cea mai mare colecţie privată din Polonia, care numără peste 20.000 de afişe.

Reclame

Selecția prezentată la Cluj-Napoca este compusă din două părţi distincte. Prima parte cuprinde afişe dedicate anilor 1939-1945, izbucnirii războiului, masacrului de la Katyń, lagărelor de concentrare, revoltei din Ghetoul din Varşovia şi Insurecţiei Varşoviene, iar cea de-a doua reuneşte afişe din perioada 1955-2014 dedicate apărării păcii, conflictelor internaţionale şi diferitelor forme de terorism contemporan. Sunt lucrări ale unei întregi pleiade de artişti polonezi, din diferite generaţii, care formează aşa-numita Şcoală de Afiş Polonez, printre aceştia aflându-se artişti renumiţi precum Henryk Tomaszewski, Tadeusz Trepkowski, Andrzej Pawłowski, Maciej Urbaniec, Marian Nowiński, Jan Sawka, Rafał Olbiński, Janusz Stanny, Tomasz Bogusławski, Franciszek Starowieyski sau Sebastian Kubica.

 

Du vorba mai departe:
Reclame