Rezidența Artă și Antropologie, primul proiect de acest gen desfășurat în zona Dobrogei de Nord, a adus peste vară, împreună, artiști și antropologi într-un demers complex de cercetare interdisciplinară a fostelor zone inundabile ale Dunării aflate în acest areal.
Expoziția construiește un spațiu laborator în care procesele de cercetare artistică și antropologică se desfășoară simultan. Cele două metode de investigare țes poveștile strânse de-a lungul verii de la locuitorii din zonă, recuperează realități pierdute și imaginează o stare a locului într-un timp prezent. Din arealul zonei sunt sustrase urme ale interacțiunii dintre oameni și natură, simboluri cu potențial de resemantizare și ipostaze socio-culturale susceptibile de a trasa împrejurimile comunității.
„Aici era o baltă. O baltă care aproviziona cu pește și Bucureștiul. Dar, cu timpul, prin 86-87, s-a îndiguit. Ceaușescu, cu suprafața de teren arabil, a îndiguit. Dar, daca s-a îndiguit, în loc să lase ce trebuiește și cum a lăsat-o bunul Dumnezeu pe balta asta să hrănească toata lumea, plus ecosistemul care se producea aici, că era a doua Deltă, ni s-a luat. Și acum, vedeți, este piatră, șosea. Pe unde mergea barca, merge mașina.”
Pește, stupi, baltă, apă, papură, Dunăre, plaur sunt cuvinte care ne-au stat pe buze mai bine de o luna, în discuțiile dintre noi dar și în cele cu localnicii, ca o incantație care să ne ajute să pătrundem mai repede în universul apei care nu mai este. Nu am căutat un univers pierdut al apei ci mai degrabă urmele acestuia, insule ale rezistenței lui și, în egală măsură, concretul palpabil al prezentului transformat de supraviețuire.
Artă și Antropologie este o inițiativă @laborator_artistic. Asociația Laborator Artistic este un proiect demarat în primăvara anului 2020 care și-a propus să devină un partener viabil pentru artiștii emergenți prin crearea de oportunități nu doar expoziționale ci și de învățate și experimentare prin dialog și susținere reciprocă.