Din 9 mai până pe 15 septembrie, muzeul olandez găzduiește prima expoziție personală a unui artist din România: Ana Lupaș, considerată una dintre cele mai proeminente artiste din estul Europei, recunoscută internațional pentru avangardismul artei sale. Cu toate acestea, ea nu este încă bine cunoscută publicului larg din Țările de Jos. În anii 1960 a început ca inovator al artei textile, iar ulterior a realizat happenings și instalații monumentale. Opera ei este conceptuală, spirituală și radicală și poate fi privită ca o formă de protest împotriva dictaturii din România din acei ani.
În octombrie anul trecut, muzeul a achiziționat una dintre creațiile Anei Lupaș – „Haine de împrumutat” (Coats to borrow), realizată în 1989 – o instalație care reunește teme esențiale din opera artistei. Expoziția din 2024 va prezenta unele dintre cele mai notabile instalații ale ei, inclusiv The Solemn Process Humid Installation și Coats to Borrow — o instalație în care acțiunile unui grup de oameni reprezintă elementul central.
Ana Lupaș face parte dintre cei mai importanți artiști est-europeni din a doua jumătate a secolului XX, iar în prezent lucrările ei fac parte din colecțiile celor mai mari muzee din lume, prezentate chiar în expunerea permanentă. După Amsterdam, expoziția va pleca la Kunstmuseum Liechtenstein.