Muzeul pentru Artă Concretă din Ingolstadt (Museum für Konkrete Kunst – MKK) și Museum im Kulturspeicher din Wurzburg (MiK) vor fi gazdele unei expoziții de grup dedicate aniversării a 100 de ani de la nașterea (neoficială) a conceputului de „artă concretă”. Termenul a fost formulat de către artistul, arhitectul și teoreticianul olandez Theo van Doesburg (1883-1931), care susținea faptul că „nimic nu este mai concret și mai real decât o linie, o culoare, o suprafață”. Vernisajele vor avea loc astfel: MKK Ingolstadt, vineri, 22 martie 2024, ora 19.00, și MiK Würzburg, sâmbătă, 23 martie 2024, ora 18.30.
Având printre cele mai importante colecții de artă concretă și constructivistă din Europa, cele două muzee au invitat în total 24 de artiști internaționali – 12 la muzeul din Ingolstadt și 12 la Würzburg – pentru a celebra vitalitatea și diversitatea acestui stil în arta contemporană. Două dintre artistele selectate au naționalitate română – Virginia Toma și Vladiana Ghiulvessi – iar al treilea din Republica Moldova, Cătălin Pîslaru.
Toți artiștii selectați de către curatorii expoziției duble sunt născuți în anii 1980 și sunt asociați cu această mișcare artistică în diferite măsuri, explorându-se astfel impactul continuu al ideii de „concret” în contemporaneitate. Printre întrebările adresate în cadrul evenimentului se numără: cum au fost artiștii influențați de începuturile artei concrete în propriile lor lucrări artistice? Sunt principiile artei concrete, care se bazează în mare măsură pe exactitatea designului și pe principiile geometrice, încă relevante? Ce noi forme de expresie creează artiștii și ce efect are acest lucru asupra percepției noastre?
Obiectivul expoziției „24!” este să se examineaze modul în care acest termen de „artă concretă” încă mai are puterea de a inspira și emoționa prin lucrări care variază de la picturi și instalații până la sculpturi digitale interactive (realitate augmentată, AR).
Concomitent cu deschiderea expoziției se va lansa și catalogul ce acompaniază proiectul, publicat în germană și engleză de către Deutscher Kunstverlag (DKV), cu o prezentare istorică a începuturilor „artei concrete” și interviuri cu texte individuale despre artiștii incluși în expoziție.
Muzeul de Artă Concretă Ingolstadt / Museum für Konkrete Kunst Ingolstadt a fost deschis în 1992 ca primul și, până în prezent, singurul muzeu din Germania dedicat exclusiv artei concrete. Bazele sale au fost puse de colecția scriitorului și fondatorului Poeziei Concrete, Eugen Gomringer (*1925). Muzeul conține lucrări importante semnate de numeroși reprezentanți ai artei concrete, precum Josef Albers, Max Bill și Verena Loewensberg. În ultimii 30 de ani, colecția muzeului a fost extinsă în mod continuu și a fost adăugat un accent pe design. În prezent, muzeul prezintă expoziții temporare dedicate propriilor sale colecții în dialog cu noi poziții de pe scena artelor contemporane. Procedând astfel, MKK împinge uneori limitele artei concrete.
Situat într-un grânar istoric, Museum im Kulturspeicher Würzburg cuprinde colecții de artă de primă clasă din secolele XIX, XX și XXI, traversând perioada romantică, Biedermeier, impresionistă și expresionistă, și până la piese de artă digitală. Printre ele se numără colecția Peter C. Ruppert, una dintre cele mai importante colecții de Arta concretă europeană, ce include lucrări din 23 de țări europene din 1945 până în prezent.