fbpx

Balkanik Festival – trei nopţi magice

Unul dintre cele mai interesante festivaluri din România, Balkanink Festival, ajunge anul acesta la a şasea ediţie. Sunetele orientale se vor amesteca cu cele din est şi vor reda fidel sufletul Balcanilor.

Unul dintre cele mai interesante festivaluri din România, Balkanink Festival, ajunge anul acesta la a şasea ediţie. Sunetele orientale se vor amesteca cu cele din est şi vor reda fidel sufletul Balcanilor. 

Între 9 și 11 septembrie, în Grădina Uranus din cartierul Uranus Rahova, Balkanik Festival propune un line-up provocator. Printre primele capete de afiș confirmate se numărăTaraf de Haidouks și Kocani Orkestardouă trupe mult așteptate pe aceeași scenă, în formula rară Band of Gypsies și starul muzicii arabe, Omar Souleyman. Un spectacol extraordinar, pentru prima dată pe o scenă din România este Bollywood Masala Orchestra. Pe scena mare din Grădina Uranus vor mai urca Antwerp Gypsy-SkaOrkestraCumbuș Cemaat  și Orange Blossom.

 

Reclame

Pe scena festivalului se va înregistra un moment unic, un moment în care cel mai bun taraf din întreaga lume și una dintre cele mai bune orchestre își vor uni instrumentele, forțele într-un repertoriu nou și un spectacol nemaivăzut, intitulat Band of Gypsies.

Taraf de Haidouks (România) va cânta alături de Kocani Orchestra (Macedonia) şi vor aborda un repertoriu scris și aranjat pentru o orchestră de 26 membri și explorează contrastele dintre mărețiile celor două trupe. Viorile sălbatice, țambalurile și acordeoanele tarafului se vor duela cu trompetele și percuția orchestrei. Concertul adună elemente din Balcani, România, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Turcia și Orient.

 

Reclame

Bollywood Masala Orchestra aduce pe scena din Grădina Uranus un spectacol-călătorie în India, din Rajahstan până în Mumbai, susținut de o orchestră de alămuri, infuzată cu instrumente precum tabla, dholak sau clarinet, condimentată cu dansuri, acrobații și un fakir. Un spectacol teatral, unic și opulent, în care renumiților Dhoad Gypsies of Rajahstan li se alătură o sumedenie de alți artiști. Muzica tradițională a țiganilor din Rajahstan, hituri din filmele indiene și nenumărate dansuri nemaivăzute între Carpați.

Omar Souleyman, cel mai apreciat artist sirian al ultimelor decenii și un star al muzicii arabe, vine cu folkul său electric din Siria la Balkanik Festival, pentru a molipsi Bucureștiul cu ritmurile orientale contagioase, cu care a străbătut Estul și Vestul și care i-au adus colaborări însemnate cu artiști occidentali precum Bjork (pentru albumul Biophilia), Damon Albarn (Blur), Dan Snaith aka Caribou sau Four Tet, cel care i-a produs sirianului cel mai proaspăt album, numit Wenu Wenu. Omar Souleyman i-a cucerit pe organizatorii festivalului Glastonbury în 2011 și a fost invitat să cânte la Ceremonia Premiilor Nobel pentru Pace din 2013, la Roskilde Festival, Danemarca și Pukkelpop Festival, în Belgia în 2014. Concertul susținut la Balkanik Festival este primul în cadrul unui festival de muzică din România.

În plus la Balkanik Festival vor participa Antwerp Gypsy-Ska Orkestra, Orange Blossom și Cumbuș Cemaat care vor întregi atmosfera magică creată de ritmurile orientale şi balcanice. 

Antwerp Gypsy-Ska Orkestra înseamnă șapte călători muzicali din diferite colțuri ale lumii, proveniți din trupe de ska și hardcore punk, care au ales să aducă la un loc muzica orchestrelor țigănești din Europa de Est și ritmurile rapide de ska / reggae-ska. 

Cumbuș Cemaat, din Istanbul, a fost pariul câștigător al organizatorilor festivalului la ediția 2015. Deși concertul s-a ținut în interioul The Ark, trupa a ținut publicul în priză mai bine de trei ore. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului, din cântece culese din Balcani și Orient, și combină stilurile folk, jazz, klezmer, rembetiko.

După 20 de ani de activitate și o pauză de 9 ani, trupa Orange Blossom a revenit cu o energie extraordinară pe scenă și un nou album captivant, Under the Shade of Violets, un hibrid exotic la granița dintre trip hop, new wave, pop-rock, muzică arabă și afrobeats.

Mai multe trupe, locații și evenimente conexe vor fi anunțate în lunile iulie și august.

Afișul Balkanik Festival 2016 este pictat de artistul Paul Hitter.

Du vorba mai departe:
Reclame