BATRA 2023, arhitectura care înnoiește lumea

Cea de-a VI-a ediție a Bienalei de Arhitectură Transilvania, care s-a deschis vineri, 20 octombrie, aduce 45 de evenimente, în cinci orașe din Transilvania.

BATRA 2023 se desfășoară timp de o lună, până în 20 noiembrie, iar tema aleasă pentru această ediție, ”(imp)ACT”, reflectă credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea.

Manifestările au început în Piața Unirii din Cluj, cu vernisajul Expoziției BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise în această ediție de concurs, la cele 11 secțiuni principale. În acelaşi cadru, au fost vernisate şi expoziţia Concursului de Diplome BATRA 2023 şi Expoziţia Gala Bienalelor şi Anualelor de Arhitectură. În paralel, în aceeaşi zi, a avut loc vernisajul expoziţiei principale şi în celelalte patru municipii reşedinţă de judeţ ale Filialelor partenere: la Oradea, în Piaţa Unirii, la Baia Mare, pe esplanada din faţa Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii, iar la Satu Mare, în centrul vechi.

O parte dintre manifestări sunt evenimente în premieră, cum ar fi: BIMact – organizat sub forma unui panou de discuţii, cu un panel de invitaţi specialişti, evenimentul se doreşte a fi lămuritor pentru cei care doresc înţelegerea şi aplicarea principiilor Building Information Modeling. BIM permite coordonarea lucrului între arhitecti, inginerii de structuri şi instalaţii pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obţine un proiect integrat la care au participat încă de la început toate părţile interesate; 

Reclame

Dezbatere de (imp)ACT – În evenimentul susţinut, autorităţi locale, arhitecţi, specialişti din domenii conexe şi publicul larg vor participa la o dezbatere cu privire la reţeaua verde-albastră metropolitană şi rolul său în sistemul urban al localităţilor din lungul Someşului Mic; Interferenţe BATRA Arhitectură/Fotografie/Poezie – Evenimentul prezintă fotografiile şi poeziile înscrise la cele două secţiuni speciale.

Juriile acestor secţiuni vor dezbate împreună cu publicul şi invitaţi din alte domenii ale artei felul în care arhitectura inspiră şi pune în valoare artiştii. 

De asemenea, ACTgreen va include o serie de prezentări pe tema iniţiativelor verzi: Proiectarea azi în standard obligatoriu nZEB: moft sau nevoie? – prezentare de Marius Şoflete / Oraşe sustenabile prin economie circulară – prezentare IRCEM / Prezentare proiect NET ZERO CITY, în care Cluj-Napoca este oraş pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziţia verde, se mai menţionează în comunicatul organizatorilor.

Reclame

Programul în detaliu cu cele 45 de manifestări poate fi consultat pe site-ul BATRA – www.batra.ro.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame