Creaţia are drept temă „Drepturile copiilor”, a fost realizată de un grup de artiști din Polonia şi va putea fi văzută pe peretele exterior din est al blocului aflat pe bd. Iuliu Maniu la numărul 190. Este a treia lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din București cu Primăria Sectorului 6, transmite Institutul Polonez într-un comunicat de presă.
Pictura „se bazează pe ideile și valorile promovate de către Janusz Korczak, pedagog și scriitor polonez-evreu, ale cărui idei au stat la baza Convenției pentru Drepturile Copilului a ONU”, arată Maja Wawrzyk, director al Institutului Polonez din București.
Pentru a realiza această lucrare monumentală, artiştii şi-au luat reper jocul în care copilul trebuie să unească punctele de pe o foaie pentru a descoperi desenul. „Numărul de 18 puncte (ani), care după ce sunt unite formează un zmeu, reprezintă vârsta majoratului și momentul în care, din punct de vedere simbolic, tânărul este pregătit pentru a „zbura” în lume și a se realiza”, se precizează în comunicat.
Autorul proiectului este tânărul artist polonez Wojciech Woźniak, care, alături de alți membri ai Școlii de Pictură Murală din Gdańsk- Rafał Roskowiński, Jacek Zdybel și Monika Reut, a participat la executarea lucrării. Acești artiști au contribuit și la realizarea Galeriei de Artă Monumentală din cartierul Zaspa din Gdańsk, care în prezent conține 60 de picturi murale. „Datorită ei, acest cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că, în anii ’80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa, a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi creaţie pentru artişti din diferite domenii”, se arată în comunicatul de presă. Primăria Sectorului 6 și Institutului Polonez din București, care a inițiat proiectul în anul 2013, în colaborare cu Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdańsk, își doresc ca arta să participe la şi la transformarea pozitivă a cartierului Militari.