fbpx

Ce au în comun tehnicile nucleare şi arta?

Conservarea operelor de artă prin intermediul tehnicilor nucleare are o vechime de peste 20 de ani, iar rezultatele şi posibillităţile acestui domeniu de cercetare vor fi prezentate publicului în cadrul unui simpozion ce se va desfăşura luni 25 ianuarie 2

Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele,Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei" (IFIN-HH), Comisariatul Francez pentru Energie Atomică (CEA), laboratorul francez Arc –Nucleart și Institutul Francez din România sunt cele cinci instituţii implicate în organizarea acestui eveniment.

Cei prezenţi la „simpozionul Franco – Român privind conservarea patrimoniului cultural prin tehnici nucleare" vor avea ocazia să asculte o serie de discuţii şi prelegeri ţinute de oameni de ştiinţă şi de specialişti în conservarea operelor de artă. Printre vorbitori se vor afla doamna Anne-KarineFroment,  director al ARC-Nucleart, doamna Laure Meunier Salinas, restaurator ARC-Nucleart,  domnul Corneliu Ponta, cercetător la IFIN-HH, și domnul arhitect Șerban Sturdza, președinte al Ordinului Arhitecților din România, filiala București. 

 

Reclame

Interesant este concursul lansat cu această ocazia, concurs care se adresează muzeelor sau comunităţilor care prezintă un obiect de patrimoniu cultural confecționat din lemn, asociat sau nu cu alte materiale structurale, a cărui stare de degradare justifică aplicarea unei proceduri de consolidare și/sau de restaurare din cadrul competențelor ARC-Nucleart și IRASM – IFIN-HH și anume decontaminarea prin iradiere gamma sau consolidarea prin impregnarea cu rășina în cazul lemnului foarte degradat. Premiile oferite câștigătorilor concursului vor consta  în finanțarea lucrărilor de conservare și restaurare ale bunurilor prezentate.

 

Ca exemple au fost date: O instalație complexă sau un element dintr-o instalație artizanală sau industriala (roată hidraulică, burduf); un obiect din viața de zi cu zi de uz personal sau comunitar (vehicul, tambur, pompa de incendiu);  o sculptură în lemn, cu sau fără policromie, un obiect de mobilier policrom sau parchet, obiecte arheologice care necesită lucrări de consolidare cu durata mai mică de un an.

Reclame

Concursul se lansează în data de 1 aprilie, urmând ca până în data de 30 iunie să se primească toate dosarele participante. 

Mai multe informaţii despre concurs aflaţi aici: patrimoniu@nipne.ro

Du vorba mai departe:
Reclame