fbpx

Cultural Management Academy 2018

În perioada 2-6 iulie 2018 are loc workshop-ul pe tema patrimoniului cultural „Cultural Management Academy”, program regional recunoscut de Institutul Naţional al Patrimoniului ca proiect al Anului European al Patrimoniului.

Programul se desfăşoară în patru ţări, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Grecia şi România şi este dedicat managerilor culturali. Timp de o săptămână, participanţii vor trece printr-un training compus din prelegeri, workshop-uri, discuţii şi dezbateri. 

Scopul programului este de a prezenta mecanismele necesare creării unui program cultural coerent pentru siturile de patrimoniu şi de a arăta care sunt paşii necesari pentru a obţine fonduri.

Miki Branişte, curatorul programului intensiv, a ales tema „Engaging with Heritage” deoarece problematica siturilor de patrimoniu din România şi Republica Moldova reprezintă un subiect care necesită găsirea unor răspunsuri rapide pe termen mediu și lungpentru a putea îmbunătăţi comunicarea dintre sectorul independent şi cel public. Astfel, ea propune un seminar în urma căruia cursanții pot lua contact cu metodologii de lucru diferite, dezvoltă un instrumentar pentru revitalizarea siturilor patrimoniale și realizează legături cu alți operatori culturali din regiune. Miki Branişte consideră că miza este ca actorii din mediul independent şi cel public să reuşească împreună să reorienteze autoritățile și comunitățile locale spre a privipatrimoniul ca pe o resursă. S-a dorit trecerea dincolo de graniţele naţionale, de aceea au fost invitaţi experţi din Polonia, Belgia, Germania, Italia, Austria pentru a obţine un tablou general al patrimoniului în Uniunea Europeană şi pentru a analiza situaţia din România dintr-o perspectivă comparativă cu problematica patrimoniului la nivel European.

Reclame

Despre participanţi:

Participanţii de anul acesta activează ca muzeologi, arhitecţi, arheologi şi sunt experţi în domeniul patrimoniului sau lucrează ca manageri culturali în proiecte care au ca scop protejarea siturilor de patrimoniu din România şi Republica Moldova. Ei reprezintă instituții publice, fundaţii sau asociaţii în care este nevoie de manageri culturali pentru a obţine fonduri la un nivel eficient şi a reuşi astfel să protejeze bunurile de patrimoniu.

Keynote Speaker-ul Piet Jaspaert, membru al consiliului de administraţie al organizației Europa Nostra va susţine în deschidere o prelegere despre importanţa patrimoniului cultural. Piet Jaspaert va vorbi despre puterea intrinsecă a patrimoniului cultural şi va evidenţia elementele de lobby ale organizaţiei Europa Nostra din anul acesta, un An European al Patrimoniului Cultural. În prelegerea de deschidere va prezenta şi proiectul major al Anului European: Premiul UE pentru patrimoniul cultural / Premiile Europa Nostra. Prezența lui în cadrul seminarului este posibilă cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene din România.

Reclame

Piet Jaspaert are un doctorat în Ştiinţe Politice şi Sociale (Ghent 1972). A predat limbi străine, a înfiinţat şi a condus Centrul Cultural din Hasselt, gestionând comunicarea şi marketingul KBC Bank. Timp de zece ani a fost preşedintele juriului pentru practici etice în publicitate. Din 2008 este membru al consiliului de administraţie al Europa Nostra şi din 2015 vicepreşedinte. Activitatea lui principală la Europa Nostra constă în monitorizarea afacerilor UE şi coordonarea Alianţei Patrimoniului European 3.3, o platformă informală alcătuită din 48 de reţele europene şi internaţionale active în domeniul patrimoniului cultural.

Cultural Management Academy este un proiect organizat de Goethe-Institut şi se desfăşoară în colaborare cu asociaţia Colectiv A Cluj, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti (FSPUB), ARCUB şi cu următorii membri EUNIC România: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Maghiar din Bucureşti şi Istituto Italiano di Cultura Bucarest.

Programul CMA 2018

Cultural Management Academy 2018

Du vorba mai departe:
Reclame