fbpx

DOM POLSKI: GOSPODINE DIN POLONIA, LA SOLONEŢU NOU

Recent, a avut loc la Dom Polski din Solonețu Nou o întâlnire a gospodinelor din Polonia cu gospodinele din satele poloneze din Bucovina: Solonețu Nou, Păltinoasa, Cacica, Pleșa și Poiana Micului.

Acestea au gătit împreună diverse feluri de mâncare atât poloneze, cât și românești, precizează un comunicat al Uniunii Polonezilor din România "Dom Polski".
 
"Gospodinele din Bielawy au gătit faimosul bigos (varză cu carne), tocinei cu cremă de brânză și usturoi, iar gospodinele noastre au pregătit ciorbă rădăuțeană, sărmăluțe cu varză dulce, sărmăluțe cu varză murată și mămăligă cu brânză și smântână. Pe parcursul pregătirii și gătirii efective a bucatelor gospodinele au schimbat păreri, rețete culinare și au explicat fiecare cum se gătește la ele în țară. După schimbul de idei, păreri, rețete și secrete gospodinele din ambele țări au făcut și un schimb de experiență muzical, acestea cântând împreună melodii tradiționale poloneze", arată sursa citată.
 
Potrivit comunicatului, gospodinele din Polonia au rămas plăcut impresionate de faptul că, chiar și după atâția ani polonezii din România mai păstrează tradiția și cântul polonez.
 
"Tinerii ansamblului „Sołonczanka” au susținut un scurt moment artistic care i-a emoționat vizibil pe musafirii din Polonia. La eveniment a participat și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, care a stat de vorbă cu gospodinele și s-a interesat de forma lor de organizare. Le-a mulțumit acestora pentru vizită și și-a arătat bunăvoința de a sprijini gospodinele noastre pentru a se putea organiza într-o asociație asemănătoare celei din Polonia", adaugă comunicatul Dom Polski.
 
Conform acestuia, Asociația gospodinelor din mediul rural din Bielawy este formată din 30 de femei şi activează de cinci ani ca o asociație cu personalitate juridică. Asociația dezvoltă diferite activități cu scopul de a integra și mobiliza femeile și întreaga comunitate. În afară de activitățile specifice femeilor, organizează și evenimente ocazionale, festinuri, baluri, excursii, evenimente sportive recreative pentru copii, familii și pentru toți locuitorii din Bielawy. Reprezintă satul lor la evenimente organizate la nivel de comună și regiune. Utilizează în activitățile lor priceperea și talentul membrelor asociației – gătesc, pregătesc coroane pentru ziua roadelor, „crengile de palmier” pentru Duminica Floriilor, pregătesc aranjamente pentru sărbători și evenimentele ocazionale. Administrează asociația din taxele de membru, restul de venituri fiind obținute în urma diferitelor activități.
Du vorba mai departe:
Reclame