DONAU LOUNGE @ BOOKFEST – Literatură şi cultură din ţările Dunărene

Între 20 mai şi 24 mai, la ROMEXPO, se desfăşoară proiectul DONAU LOUNGE, care promovează mai mult dialog, mai multă toleranţă şi mai multă colaborare prin cultură în Regiunea Dunării.

La iniţiativa Institutului Balassi – Collegium Hungaricum din Viena, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti prezintă, la BOOKFEST, proiectul DONAU LOUNGE, care aduce în centrul atenţiei conexiunile culturale din spaţiul dunărean. 
 
Potrivit unui comunicat al Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, remis ethnicmarket.ro, această platformă de colaborare este "cel mai important obiectiv al Clusterului Cultural Dunărean (Danube Cultural Cluster) de până acum, armonizat cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării".
 
Conform sursei citate, programul manifestărilor din proiect este următorul: 
 
ME AND THE DANUBE
zilnic, Cafeneaua Bookfest
Panou de post-it-uri unde pe tot parcursul târgului cei care vor trece prin cafenea vor putea pune post-it-uri pe aceste panouri cu gânduri şi impresii despre Dunăre şi ideea europeană de „Dunărea ne leagă”.
 
Vineri, 22 mai
KRISTIN DIMITROVA: SABAZIOS (BG)
prezentare de carte
14.00-15.00, Cafeneaua Bookfest
Cartea Sabazios a autoarei Kristin Dimitrova a apărut în 2012 în limba română. Autoarea va dialoga cu criticul literar Corina Bernic despre cartea ei, precum şi despre Societatea Elias Canetti şi literatura contemporană din Bulgaria.
 
CREIONUL FERMECAT / CSODACERUZA (HU)
workshop pentru copii
17.00-18.30, Clubul Şoriceilor
Program interactiv pentru copii în colaborare cu revista pentru copii Csodaceruza (Creionul fermecat) din Budapesta. Copii vor redacta o revistă ilustrată pe tema Dunării.
 
ÎN DIALOG CU ISTVÁN KEMÉNY (HU) DESPRE DUNĂRE
prezentare de carte
19.00-20.00, Cafeneaua Bookfest
Cu ocazia apariţiei volumului de poezii O îndepărtată alarmă aeriană de Kemény István (HU) autorul va dialoga cu scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari (RO) şi traducătorul volumului Andrei Dósa (RO).
 
 
CA ÎNTRE FRAŢI PE MALUL DUNĂRII: FILIP ŞI MATEI FLORIAN (RO)
prezentare de carte
20.00-21.00, Cafeneaua Bookfest
Filip şi Matei Florian (RO) vor dialoga despre literatură şi pescuit pe marginea apariţiei maghiare a volumului Kölyök utca – Băiuţeii. Eveniment moderat de Karácsonyi Zsolt (RO), poet.
 
Sâmbătă, 23 mai
ÎN VÂRTEJUL CULTURAL AL DUNĂRII – ARTIŞTI, NETWORK, BEST PRACTICES
masă rotundă
19.30-21.00, Cafeneaua Bookfest
Bogăţia şi diversitatea culturală a regiunii Dunărene nu mai este o supriză pentru nimeni. Pe malurile Dunării înfloreşte cultura şi arta contemporană în mii de culori. Vă invităm la un dialog cultural despre proiectele culturale şi trendurile artistice din regiunea Dunării.
Participă:
Julia Gaisbacher, Cargo Project (AT)
Alexandru Popescu, Traduki Romania (RO)
Méhes Márton, Danube Cultural Cluster (HU)
 
 
Eveniment iniţiat de Institutul Balassi – Collegium Hungaricum Vienna şi Danube Cultural Cluster (Viena).
 
Organizator principal în România: Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti
 
Parteneri:
Bookfest, NKA – Fondul Cultural Naţional din Ungaria, Publishing Hungary, Institutul Cultural Român din Bucureşti, Forumul Cultural Austriac din Bucureşti, Danube Cultural Cluster din Viena, Societatea Elias Canetti din Ruse, Traduki Romania
Du vorba mai departe: