DR.AUREL VAINER: EVREUL ŞI ROMÂNUL DIN NOI SUNT EGALI

„În ceea ce privește apartenența, eu cred că, în cazul evreilor din țara noastră, putem regăsi formula “1+1=1” – evreul și românul din noi sunt egali” – Dr.Aurel Vainer.

Cu prilejul aniversării a 25 de ani de existenţă,  Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti i-a conferit preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), dr. Aurel Vainer, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică a Camerei Deputaţilor, titlul de Doctor Honoris Causa.

În prelegerea de la ceremonia de acordare a titlului, postată pe site-ul FCER, dr. Vainer a adus mulțumiri soţiei Anette şi familei sale dragi din România, Israel, Brazilia și SUA.

„Să nu vă mire că am menționat această răspândire geografică pentru că, de fapt, reflectă situația evreului, care nu întotdeauna rămâne neapărat în locul său de baștină. Este un subiect care poate fi dezbătut în cercurile interesate, întrucât este vorba de istoria unui popor, cu o istorie multimilenară. În ceea ce privește apartenența, eu cred că, în cazul evreilor din țara noastră, putem regăsi formula “1+1=1” – evreul și românul din noi sunt egali. Am fost de curând la Institutul Cultural Român și am văzut un film creat de maestrul Radu Gabrea – “In căutarea rădăcinilor”, despre o evreică din America, care își propune să caute rădăcinile tatălui ei și ajunge la Târgu Frumos. Toată pledoaria ei spune : “Eu sunt evreică, americancă și româncă””, a spus preşedintele FCER, dr.Aurel Vainer, în prelegerea sa, care poate fi citită integral aici.

Du vorba mai departe: